Hopp til innhold

Fagstoff

Kaviar

Kaviar lages av rogn fra ulike fiskeslag. Den varmebehandles ikke, men spises fersk, saltet eller lettrøkt. I denne filmen kan du lære å lage kaviar av rogn fra skrei.

Typer og kvalitet

Det finnes ulike typer kaviar, avhengig av hvilken fiskeslag rogna kommer fra, og kvaliteten på kaviaren kan variere mye. Her i Norge tenker vi kanskje først og fremst på kaviar laget av rogn fra torsk eller skrei, som vi bruker som daglig pålegg på brødskiva, gjerne sammen med kokt egg. Internasjonalt vil mange tenke på den eksklusive russiske kaviaren laget av størrogn. Den er svært dyr og har en helt annen kvalitet enn den norske, og den nytes som en delikatesse til festlige anledninger.

Ei brødskive med kaviar anrettet på en hvit tallerken, pyntet med urter og majones. Foto.
CC BY-SASkrevet av Jannike Gausdal.
Sist faglig oppdatert 05.06.2024

Læringsressurser

Skrei