Hopp til innhold
Film og filmklipp

Tørrfisk

Tørrfisk fra Lofoten er kjent over hele verden for sin unike smak og kvalitet. I denne filmen får du se hvordan Svein Kåre Johnsen på Kræmmervika Havn tilbereder signaturretten sin, nemlig dampet tørrfisk.
Video: Jarle Sten Olsen / CC BY-ND 4.0

Hva er tørrfisk?

Tørrfisk er usaltet fisk av torsk eller skrei som henges ute på hjell og tørker naturlig av sol og vind. Fisk kan henges som hel fisk som er sperret (satt sammen) to og to ved hjelp av sperregarn, eller som rotskjæring. Rotskjæring vil si at fisken splittes og ryggbeinet kappes av omtrent tre ledd bak gattet.

Lofoten har gunstige vind- og temperaturforhold, og avhengig av værforholdene tar det fra tre til fem måneder før fisken er tørr. Under tørkingen blir vannaktiviteten så lav at bakteriene ikke lenger kan leve og formere seg, og tørking er en gammel konserveringsmetode som gjør at fisken er holdbar i årevis.

Tilberedning av tørrfisk

Tørrfisken kan vannes ut og brukes i ulike retter. Tradisjonelt er den gjerne dampet eller trukket i vann og servert med gulrotstuing, bacon og kokt potet. I dag er det vanlig å tilberede den på mange flere måter: Den kan stekes, ovnsbakes, grilles, brukes i lasagne, i pasta, gryteretter, supper, salater og mye mer. Det er bare fantasien som setter grenser.

Tørrfisken kan også nytes naturell som snacks, uten å vanne den ut først. Da bankes den gjerne med en hammer eller baksida av ei øks, slik at kjøttet kan rives av i små biter. Det er i dag flere produsenter som lager snacksprodukter av tørrfisk med ulike krydder og smaker.

Tørrfisk er også utgangspunktet for å lage lutefisk. Tørrfisken bløtes og tilsettes lut, før den så vannes ut igjen.

Boknafisk er en annen variant av tørrfisk. Da tørker fisken bare delvis, og den får dermed en egen karakteristisk smak.

En beskyttet merkevare

Tørrfisk fra Lofoten er et unikt og særegent produkt som i 2007 fikk beskyttet geografisk betegnelse i Norge. I 2014 fikk den tilsvarende beskyttelse i EU. Beskyttede betegnelser er en offentlig merkeordning som sikre at forbrukeren får pålitelig informasjon om produktets opprinnelse, tradisjon og særegne kvaliteter.

Kilde

Stiftelsen Norsk Mat. (2023, 29. juni). Tørrfisk fra Lofoten. https://www.beskyttedebetegnelser.no/godkjente-produkter/torrfisk-fra-lofoten/

CC BY-SA 4.0Skrevet av Jannike Gausdal.
Sist faglig oppdatert 22.08.2024