- Grunnleggende tilberedningsteknikker
Det finnes mange ulike teknikker du kan benytte når du skal tilberede mat. Her blir du kjent med de mest grunnleggende metodene.
- Sensorikk og smak
Når vi skal bedømme mat, bruker vi sansene våre til å se, lukte, smake og kjenne.
- Krafter, sauser og supper
En god kraft er utgangspunktet for en god suppe eller saus. Supper kan være forrett eller hovedrett. En saus kan heve kvaliteten på en rett.
- Grønnsaker
Grønnsaker er en viktig del av kostholdet vårt. De gir oss mange gode smaker og næringsstoffer, og de brukes i de fleste retter.
- Frukt og bær
Frukt og bær spises ofte som mellommåltid, eller som dessert. De har mange bruksområder og kan smake søtt, surt eller bittert.
- Poteter, ris og pasta
En riktig sammensatt rett må inneholde hovedråvare, grønnsaksgarnityr, saus og metningsgarnityr. I Norge er potet det mest brukte metningsgarnityret.
- Kjøtt
Norge har lange tradisjoner med slakting og bearbeiding av kjøtt fra råvare til produkt. Av kjøtt får vi flere viktige næringsstoffer som kroppen trenger.
- Fjærfe
Under betegnelsen fjærfe finner vi kalkun og kylling, som regnes for å være de sunneste kjøttsortene våre.
- Fisk
Fisk er nøytralt på smak og kan derfor brukes i mange retter med ulikt tilbehør, og til alle måltider i løpet av dagen.
- Skalldyr og bløtdyr
Norge er kjent for å ha friske og gode gode skall- og bløtdyr, og vi har kanskje verdens beste råvarer.
- Egg
I emnet om egg vil du få kjennskap til eggets næringsinnhold, tilberedningsmetoder og egenskaper i matlagingen.
- Melk og meieriprodukter
I emnet om melk tar vi for oss melken fra råvare til produkt, melkens betydning for helsen og de ulike produktene som fremstilles fra melk.
- Korn og mel
Korn dyrkes over hele verden og er en viktig næringskilde. I Norge dyrkes det mest hvete, bygg, havre og rug.
- Desserter og kaker
I dette søte emnet vil du lære om forskjellige typer desserter og kaker og hvordan de kan serveres på en kreativ og smakfull måte som vil imponere gjester.
- Fett og fettstoffer
Fettstoffer finnes i mange varianter. Margarin, olje og smør har forskjellige bruksområder og forskjellig næringsinnhold.
- Maskiner, utstyr og håndverksferdigheter
Det er viktig å ha god kunnskap om grunnleggende tilberedningsteknikk i restaurant- og matfag.