Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Matsvinn i bedrifter

Finn ut hvordan bedrifter håndterer matavfall og reduserer og utnytter matsvinn.
En beholder med mat som er kastet, blant annet poteter, kjøttkaker og erter. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Hva dere skal lære

I denne oppgaven skal dere finne ut hvordan ulike bedrifter håndterer matavfall og matsvinn.

Slik gjør dere:

  1. Dere får utdelt en oversikt over bedrifter der du eller dine medelever er, eller har vært, utplassert.
  2. Gå sammen i grupper på to eller tre, og velg en av bedriftene fra oversikten.
  3. Lag en liste med spørsmål som dere ønsker å stille denne bedriften. Gjør gjerne dette sammen i klassen. Eksempel på spørsmål er: Hvilke råvarer har størst svinn? Hvordan utnytter dere disse råvarene? Hvor mye mat kastes i bedriften? Hvor mye mener dere selv at matsvinnet koster i kroner og øre? Har dere tenkt på hvordan dere kan redusere svinnet? Kan svinnet utnyttes på en eller annen måte?
  4. Avtal tidspunkt for intervju med bedriften.
  5. Noter svarene dere får fra bedriften, på en plakat, og heng plakaten opp i klasserommet.
  6. Les plakatene fra alle gruppene, og finn punkter som bedriftene har til felles. Noter disse punktene i en felles oversikt, f.eks. på tavla.
  7. Drøft i klassen om noen av løsningene bedriftene har valgt for å redusere matsvinn, også er relevante på skolen deres.
CC BY-SASkrevet av Einar Martin Kålen og Dina Gaupseth.
Sist faglig oppdatert 12.10.2022

Læringsressurser

Avfall og miljø