Hopp til innhold
Fagartikkel

FNs bærekraftsmål og de ulike dimensjonene

FNs bærekraftsmål skal være en rettesnor for arbeidet verdenssamfunnet skal gjøre på de tre områdene klima og miljø, økonomi og sosiale forhold.

Hva er bærekraftsmålene?

FNs bærekraftmål er en felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030.

Bærekraftsmålene skal vise sammenhengen mellom de ulike utfordringene verdenssamfunnet står overfor. De forteller oss om hvordan vi må jobbe for å sikre en god framtid for dem som kommer etter oss.

Det må jobbes på tre områder, eller dimensjoner, for å skape en bærekraftig utvikling. Disse tre områdene henger sammen, og verdenssamfunnet må jobbe sammen for at vi skal få bukt med de ulike utfordringene.

De tre dimensjonene er

  • klima og miljø

  • økonomi

  • sosiale forhold

Miljødimensjonen

Miljødimensjonen av bærekraftig utvikling handler om å ta vare på naturen og klimaet som en fornybar ressurs for mennesker.

Menneskers livsgrunnlag er helt avhengig av naturen. Måten vi bruker naturen på i dag, har store konsekvenser for både natur og mennesker. Klimagassutslippene våre varmer opp havet og lufta, ødelegger hele økosystemer og bidrar til at arter utryddes for godt. Det kan gjøre oss mer sårbare for naturkatastrofer, truer vårt levebrød og kan gi grobunn for konflikter i kampen om naturressurser.

Den økonomiske dimensjonen

Den økonomiske dimensjonen av bærekraftig utvikling handler om å sikre økonomisk trygghet for mennesker og samfunn.

Fattigdom og ulikhet er en kilde til uro og splittelse i befolkningen og kan gi grobunn til konflikt og politiske opprør. Dette truer en bærekraftig utvikling. Jevnere fordeling av ressurser og god og trygg tilgang på offentlige tjenester, som helse og utdanning, er viktige forutsetninger for et fredelig og rettferdig samfunn.

Den økonomiske dimensjonen handler også om at vi må endre måten vi bruker ressursene våre på for å få en bærekraftig utvikling. Hvis alle mennesker på jorda skulle ha hatt det samme forbruket som mennesker i Norge, måtte vi ha hatt 3,6 jordkloder.

Økonomisk vekst er viktig, særlig for fattige land, slik at det kan skapes nye arbeidsplasser og skatteinntekter for å betale for velferdstjenester som skole og sykehus. Det er viktig at denne veksten er bærekraftig, eller såkalt grønn.

Den sosiale dimensjonen

Den sosiale delen av bærekraftig utvikling handler om å sikre at alle mennesker får et godt og rettferdig grunnlag for et anstendig liv. Sosiale forhold sier noe om hvordan mennesker har det i et samfunn, om de får oppfylt rettighetene sine, og om de har mulighet til å påvirke egne liv og samfunnet.

Befolkningsvekst skaper økt press på naturressursene. Fattigdom er både en årsak til og en konsekvens av befolkningsvekst. Reduksjon av fattigdom og økt tilgang til utdanning for kvinner har ført til at kvinner får færre barn enn tidligere. Det å investere i utdanning er derfor noe av det viktigste vi kan gjøre for å redusere fattigdom, bidra til demokratiutvikling og sørge for en positiv utvikling.