Hopp til innhold

Fagstoff

Lag et dataspill

Det har aldri vært lettere å lage dataspill. Søk opp en programvare som kan hjelpe deg med å lage dataspill, og sett i gang.

Har du ikke laget dataspill før, kan du starte med å kopiere et enkelt, lite spill, som Flappy Bird. Slik finner du ut hvordan du bruker programvaren til å produsere spill. Vent med å lage mer komplekse spill til du har fått til enkle dataspill.

Programvare

Start gjerne med ett av disse to programmene:

Ressurser om spillutvikling

På YouTube fins mange ressurser som forklarer hvordan du lager spill:

Idéfase

Ha en idé klart for deg:

  • Hva er poenget og gameplay i spillet?
  • Hvordan skal spillet se ut?
  • Hvordan skal det føles å spille?
  • Hvilket tempo skal spillet ha?
  • Lag skisser på forhånd, finn bilder og referanser og skriv ned idéer, også underveis i prosessen.
Minifugl flyr mellom stolper i et mobildataspill. Skjermdump.

Realiser prosjektet

Skaff deg det du trenger for å realisere idéen din.

Skal du lage et spill som mobil-app, må du ha en mobiltelefon og programvare til å lage app for mobiltelefon.

Skal spillet handle om et bestemt tema, for eksempel om miljø, må du sette deg inn i fakta om miljø.

Få også oversikt over hva omfanget er av det du skal gjøre. Har du oversikt over hvilke ressurser du har til rådighet? Hvor mye tid har du, hvem har du med deg? Hvilken kompetanse har de du samarbeider med?

Hvor lang tid tar det?

Skal du lage en prototype, kan du klare det på et par timer eller en dag. Flappy bird ble laget på 48 timer. Et profesjonelt mobilspill tar det gjerne seks måneder å lage. Store spill kan ta fire år.

Husk opphavsretten

Programvarer for produksjon av spill har ulike lisenser. Er du amatør, pleier ikke lisensiering å være et problem. Du kan lage et spill som du deler videre uten at du må tenke på rettigheter. Sjekk likevel opp for å være sikker.

Derimot må du være nøye med å ikke bruke andres musikk eller bilder uten å avklare med opphaver at det er i orden. Lag gjerne musikk og bilder selv.

Samarbeid

Vil du lage dataspill, kan du lage det alene, men du får mer ut av å samarbeide med andre – spesielt om du samarbeider med personer som har en annen kompetanse enn den du har. Summen av produktet vil være mer enn det du klarer å lage som enkeltperson.

Det er ofte slik i spillutvikling at programmerere og designere jobber sammen. De har to vidt forskjellige måter å tenke på. Det kan være interessant og gi spennende resultater, men et samarbeid kan være krevende.

Bestem deg for å gjennomføre!

Du kan møte tekniske problemer, vanskelig samarbeid eller bruke langt mer tid på arbeidet enn det du hadde sett for deg. Er motivasjonen dalende, er det viktig å bestemme seg for å gjennomføre prosjektet sitt.

CC BY-SASkrevet av Albertine Aaberge.
Sist faglig oppdatert 07.02.2019

Læringsressurser

Underholdning