Hopp til innhold

Fagstoff

Produksjon av TV-underholdning

Vil du være med på å skape magiske øyeblikk på skjermen? Da kan produksjon av TV-underholdning passe for deg. Her får du vite mer om bransjen og produksjonsselskapene bak de store underholdningsprogrammene.
Netta Barzilai opptrer i Eurovision Song Contest i 2018.
Åpne bilde i et nytt vindu

TV-produksjon er lagarbeid

Eurovision Song Contest, Super Bowl og Oscar-utdelingen er blant verdens største TV-produksjoner målt i antall seere. Har du noen gang tenkt på hvor mange mennesker som er involvert i å lage disse showene? Slike produksjoner krever at det er mange folk i arbeid, og at de klarer å samarbeide på tvers av yrkesrollene sine.

Å lage en større TV-produksjon kan sammenlignes med en fotballkamp. Alle må yte sitt beste på den plassen de har fått tildelt, og lagkameratene må kunne stole 100 prosent på hverandre.

Roller i produksjonen

I produksjonsmiljøet finnes det mange ulike yrkesveier. Noen roller krever at du er kreativ og utadvendt, andre deler av produksjonen trenger folk som forstår seg på logistikk eller tekniske detaljer. Nedenfor ser du noen av rollene som kan inngå i en større TV-produksjon.

Oversikt over yrker som opptrer i en større TV-produksjon. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Hvem står bak produksjonene?

NRK, Banijay Group, Fremantle, Nent Studios og Monday Media står bak mange av underholdningsprogrammene vi ser på TV. NRK produserer noen av sine egne programmer selv, slik som talkshowet Lindmo, sangkonkurransen Beat for Beat og satireprogrammet Nytt på Nytt.

Mange andre populære underholdningsprogrammer blir imidlertid produsert av eksterne selskaper, på oppdrag for NRK eller andre TV-kanaler.

På hjemmesidene til produksjonsselskapene kan du lese mer om innholdsproduksjonen deres:

CC BY-SASkrevet av Maren Aftret-Sandal.
Sist faglig oppdatert 03.02.2021

Læringsressurser

Underholdning