Hopp til innhold
Fagartikkel

Blomster og pynt

Blomster og pynt på et vakkert dekket bord setter prikken over i-en og er noe de fleste gjester setter pris på. Tekstiler i kombinasjon med blomster, dekor og levende lys skaper en hyggelig og lun stemning.

Tidligere var det en selvfølge med en blomstervase på ethvert restaurantbord, slik er det ikke lenger. Hvor mye pynt og blomster restauranten velger å ha, avhenger av stedets profil, økonomi og av trender. Et bord som skal brukes til et finere selskap, blir som regel alltid pyntet med levende lys og blomster.

Blomsterdekorasjoner er forholdsvis dyrt, og det kan fort gå mye penger. De fleste bedrifter spør arrangøren hvor mye de vil bruke på dette, og tar betalt per kuvert. Gjestene kan også stå for pynten selv. Blomster og dekor kan fint lages av materialer fra naturen som ikke koster noen ting.

Harmoni på bordet

Blomster skal pynte bordet, og ikke dominere det. Blomster og pynt skal passe til bordet og bør følge bordets linjer. Et smalt bord trenger smale dekorasjoner, et bredt kongebord kan tåle større og bredere dekorasjoner.

En regel er at dekorasjonen ikke skal komme borti glassene, og den skal heller ikke være så stor at den hindrer gjestene i å kommunisere med hverandre. Det samme gjelder lysene, de skal ikke plasseres i øyehøyde slik at gjestene hindres fra å se hverandre. Skal det brukes høye dekorasjoner, skal de være så høye at gjestene kan se under dem. Dette er ikke så vanlig i dag, og det krever et stort bord for å se pent ut.

Friske blomster inneholder vann, som gjør at de ikke er like brannfarlige som tørre blomster.

Anledning, årstid og farger

Både årstida og anledningen bordet skal brukes til, er med på å bestemme valget av blomster og dekor. Et bord som skal brukes til en barnedåp, pyntes på en annen måte enn et bord til et juleselskap. Det er bare fantasien som setter grensene, men det er viktig at blomster og pynt harmonerer og står i stil til bordet. Det er ikke alltid pent med for mange kontraster.

Lyse farger velges tradisjonelt på dagtid og om sommeren, mens mørkere farger velges til kvelden og om vinteren.

Behandling av blomster

Avskårne blomster må snittes på skrå med en skarp kniv og settes i vann med en gang, slik at ikke snittflaten tørker ut. Tulipaner skal ikke snittes på skrå, men kuttes rett av. Vannet i vasen bør være romtemperert (med unntak av roser, de bør ha varmt vann) og fylles med holdbarhetsmiddel slik at blomstene varer lenger. Uten holdbarhetsmiddel bør vannet skiftes ut hver dag.

Pass på at det ikke kommer blader i vannet, da kan det dannes bakterier som ødelegger holdbarheten til buketten. Pass på at ikke blomstene settes i direkte sollys eller i trekk. Blomster og dekorasjoner bør settes kaldt om natten, da holder de seg lenger.