Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Hvordan lage glutenfri mat?

Å tilpasse menyer til gjester med allergier og intoleranser kan være utfordrende. Det krever kunnskap om råvarer og forskjellige allergier og intoleranser. I denne oppgaven skal du jobbe med glutenfri kost.
Tre kvinnelige kokker i samtale på kjøkkenet. En av dem skjærer opp kjøtt. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Du jobber som kokk på et hotell. Dere har satt opp følgende meny til et selskap som skal serveres i morgen:

Kremet jordskokksuppe, bakt jordskokk, sprøstekt bacon, urteolje, focaccia
*
Bresert svineknoke, ovnsbakte rotgrønnsaker, syltet rødløk, blomkålpuré, bearnés-saus, Anna-poteter
*
Sjokoladefondant, vaniljeis, marinerte jordbær, røstede peanøtter

Du får beskjed om at én av gjestene har cøliaki og må ha glutenfri mat.

Oppgave 1

  1. Hva er cøliaki?

  2. Skriv litt om en hvilke endringer du må gjøre med mat som skal serveres til personer med cøliaki.

  3. Hva må du være spesielt oppmerksom på når du skal lage mat til personer med cøliaki?

Oppgave 2

Hvilke endringer må du gjøre med menyen ovenfor for at en person med cøliaki skal kunne spise den? Begrunn svaret ditt.

CC BY-SASkrevet av Jannike Gausdal og Einar Martin Kålen.
Sist faglig oppdatert 24.06.2021

Læringsressurser

Glutenfri kost