Hopp til innhold

Fagstoff

Allergihygiene

Alle som jobber med mat, må ha kunnskap om allergihygiene og sørge for trygg håndtering av allergimat fra råvare til servering.


Huskeliste for allergihygiene

  • På steder der man tilbereder allergimat som egg, fisk og nøtter, skal man ikke lage annen mat samtidig. Disse råvarene kan nemlig gi alvorlige reaksjoner.

  • Mat som skal serveres til personer med allergi, må holdes atskilt fra andre matvarer – fra lager til servering.

  • Bruk rene redskaper og rent utstyr til hver enkelt allergi.
    Når redskaper er i bruk, må de ikke blandes med andre brukte redskaper.

  • Husk ren klut, siden kluten er en kilde til krysskontaminering.

  • Ved fiskeallergi skal man bruke en ovn som det ikke tilberedes fisk i. Eventuelt må den være grundig rengjort.

  • Vær nøye med innpakking og merking av mat som settes på kjølerom eller fryserom.

  • Sørg for godt renhold på benker og utstyr, og gjør det til en god vane å vaske dette nøye.

  • Les alltid på ingredienslista, siden produsentene kan endre oppskriften på produkter.

  • Merk allergimaten slik at den blir servert til riktig pasient/gjest.
    Sørg for at alt av tallerkener og utstyr er rent. Hvis for eksempel en tallerken ikke er skylt riktig, kan rester av protein fra mat sitte igjen og forårsake en allergisk reaksjon.

CC BY-SASkrevet av Unni Kulhuset Granheim.
Sist faglig oppdatert 23.06.2021

Læringsressurser

Allergi