Hopp til innhold

Fagstoff

Glass

Glass er et materiale med mange bruksområder. Det er laget av smeltede stoffer som avkjøles til en uregelmessig struktur. Glass kan også blandes med andre stoffer for å lage komposittmaterialer med andre egenskaper enn det glasset har alene.
Drikkeglass med stett blir formet under høy oppvarming. Foto.

Glass – naturlig eller laget industrielt

Glassaktig svart stein. Foto.

Glass lages ved å smelte sand, natriumkarbonat og kalk til en flytende masse. Når massen avkjøles, legger molekylene seg hulter til bulter, akkurat som molekylene i væsker ordner seg. Når flytende lava fra en vulkan størkner, dannes glass naturlig.

Historie

Selv om glass knuser lett, er det veldig holdbart. Glass framstilt av mennesker finner vi fra så tidlig som for 5600 år siden i Mesopotamia, Syria og Egypt. Fra steinalderen har vi funnet pilspisser av naturlig glass (obsidian). Da var glass dyrt og eksklusivt, men i dag er det et billig materiale som brukes til mange forskjellige ting.

Oppbygning

Det tidligste glasset var såkalt silika-glass, laget av silsiumdioksid eller kvarts. Vanlige vindusglass lages av sand, natriumkarbonat (soda) og kalk. Stoffene smeltes sammen og avkjøles. Molekylene i glass ligger hulter til bulter og danner ikke et ordnet krystallgitter.

To ulike molekylstrukturer. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Gamle vindusglass kan være tykkere nederst. Noen har forklart dette med at glass til en viss grad er flytende, og at tyngdekraften har trukket glasset ned mot bakken. Dette stemmer ikke, for forklaringa er at det før i tida ikke var så lett å lage glass med helt jevn tykkelse. Da ble glassene montert med den tykkeste sida ned. I dag lager man vindusglass ved å la glassmassen flyte på et underlag av tinn.

Gammelt vindu med veldig ujevnt glass. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Egenskaper

Fordi glass er gjennomsiktig, har det vært vanlig å bruke til vinduer, speil og linser. Selv om det lett kan knuses, er det et veldig holdbart materiale. Glass reagerer i liten grad med andre stoffer. Alt dette gjør at glass har mange bruksområder.

Film om egenskapene til glass

Glass sammen med andre materialer

Glass kan også kombineres med andre stoffer i såkalte komposittmaterialer:

Glassfiber

Glassfiber består av glass som er strukket til lange tråder når det blir avkjølt. Trådene blir vevet sammen til en slags matter. Mattene senkes i flytende plast, som størkner sammen med glassfibermattene.

Keramisk glass

Keramisk glass er en blanding av glass og keramiske stoffer. Denne typen glassblanding brukes blant annet i mobiltelefoner og koketopper.

Pakke med glassvatt merket Glava isolasjon. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Glassvatt

Glassvatt brukes som isolasjon i boliger. Glassvatt lages ved å slynge den flytende glassmassen rundt slik at det dannes lange og tynne glassfibre. Fibrene limes sammen til matter.

Oppgave

Hva husker du om glass? Velg rett påstand.

Kilder

Glass. (2023, 20. november). I Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/Glass

Årtun, T. (2023, 22. januar). Glassfiber. I Store norske leksikon. https://snl.no/glassfiber

CC BY-SASkrevet av Thomas Bedin.
Sist faglig oppdatert 20.11.2023

Læringsressurser

Glassmaterialer