Hopp til innhold

Fagstoff

Metallets egenskaper

Det er vanlig å dele metallene i lettmetaller og tungmetaller. Videre deles metallene i edle og uedle metaller, avhengig av evnen de har til å reagere med oksygen.
Gull, sølv og kobber smeltet sammen til en klump. Foto
Åpne bilde i et nytt vindu

Formbarhet og styrke

De fleste metallene er seige og lar seg hamre eller valse til tynne plater og trekke ut til tynne tråder.

De leder varme og elektrisitet, både i fast og flytende tilstand. Dette skyldes at atomene holdes sammen av sterke krefter. Årsaken er at de har «mistet» elektroner som svever fritt imellom atomene. I en metallisk binding har atomene mistet elektroner og blir positivt elektrisk ladet. Egentlig vil derfor atomene frastøte hverandre som to like magnetpoler, men de negative elektronene svever omkring og binder det hele sammen som «lim». Kreftene som holder atomene sammen, er så sterke at tråd på tykkelse med lillefingeren din kan holde en last på 15 tonn.

Legeringer

Rene metaller brukes sjelden alene, men blandes ofte med flere typer av metalliske grunnstoffer i såkalte metallblandinger/legeringer. Årsaken til dette er behovet for å oppnå bestemte egenskaper i sluttmetallet. I grove trekk kan vi si at en legering er en blanding av metaller (to eller flere stoffer der ett er et metallisk stoff). Legeringen får andre egenskaper enn de opprinnelige metallene hver for seg.

Leder strøm

Det er på grunn av de frie elektronene at metaller leder elektrisk strøm. Setter vi et elektrisk spenningstrykk over en metallstav eller en kabel, vil de frie elektronene løpe mot positiv pol.

Relatert innhold

Stål er en smibar legering av jern og karbon og kan ha et bredt spekter av egenskaper avhengig av produksjonsprosess, varmebehandling og sammensetning.

CC BY-SASkrevet av Haldor Hove. Rettighetshaver: Industriskolen
Sist faglig oppdatert 03.04.2020

Læringsressurser

Metaller