Kommunikasjon med mennesker med synshemming
Skap trygghet
Når brukeren oppholder seg i et rom med flere til stede, kan det være vanskelig for brukeren å vite hvem du snakker til. Derfor bør du henvende deg til brukeren ved først å si navnet hans eller hennes eller ta forsiktig på armen hans eller hennes, slik at brukeren vet at det er han eller henne du snakker til. Du må imidlertid aldri ta på personen med synshemming uten å gi deg til kjenne først.
Skap trygghet ved å si hva du vil gjøre før du begynner, og fortell hva du gjør underveis. Beskriv omgivelsene og aktiver andre sanser. La personen føle, lytte og lukte på ulike gjenstander. På den måten bidrar du til å styrke opplevelsen til personen.
Sørg for god belysning
Dersom brukeren har nedsatt syn, må du tilstrebe at han eller hun har mulighet til å se deg. Sørg for at det er god belysning i rommet, men vær oppmerksom på at lys ikke må blende brukeren. Ansiktet ditt bør være godt opplyst og vendt mot brukeren. Du kan gjerne spørre brukeren om hvor han eller hun synes det er best at du er plassert.
Hjelpemidler og ledsager
Det finnes ulike hjelpemidler som gjør at personer med synshemming kan klare seg godt i hverdagen. I noen situasjoner har brukeren behov for din hjelp som ledsager, for eksempel ved forflytning. Når du ledsager, skal du gå ett skritt foran, mens brukeren holder fast like over albuen din. Samtidig informerer du underveis, blant annet om hvordan omgivelsene er, og når dere møter på hindringer, slik som dørstokker og trapper.
Utfordringer til deg
- Hvorfor er det viktig å si fra til en bruker med synshemming når du kommer, når du går, hvem du er, og hva du gjør?
- Hvordan kan en person med synshemming vite hvem du henvender deg til?
- Hvordan kan du legge til rette for at en person med synshemming skal kunne se deg?
Relatert innhold
Nettside hos statped.no