Hopp til innhold

Fagstoff

Lær av en forfatter

Får du skrivesperre av og til? Stopper det opp fordi du ikke vet hva skal du skrive om, og hvordan? Du er ikke aleine om det. Det finnes en del knep du kan bruke for å komme i gang med skrivingen. Et av de viktigste er å se hvordan andre har løst lignende oppgaver.
Elev som skriver. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Inspirasjon

Når du skal skrive en tekst, som for eksempel et essay, kan du be læreren om å vise deg tidligere elevbesvarelser. På Skrivesenterets nettside Eksamensbesvarelser som modelltekster kan du også finne tekster selv. Det er elevtekster med vurdering og kommentarer som viser hva som var bra, og hva som kunne vært bedre.

Du kan også la deg inspirere av hvordan profesjonelle forfattere skriver om et tema. Tekster de får publisert, har som regel god kvalitet. Du kan se på hvordan forfatterne bygger opp teksten, og hvilke språklige virkemidler de bruker. Du skal ikke kopiere, men du kan herme etter hvordan de gjør det.

Karl Ove Knausgård

Når vi skal se nærmere på essaysjangeren, skal vi bruke Karl Ove Knausgård som inspirasjon. Han er en prisvinnende forfatter, som nok er mest kjent for romanene Min kamp 1-6. I romanene bruker han gjerne essaylignende avsnitt som bryter opp handlingen i romanen. I tillegg har han skrevet flere essaysamlinger. Les gjerne ett eller flere essay fra disse samlingene for inspirasjon:

  • Om sommeren (Knausgård, 2016)
  • Om våren (Knausgård, 2016)
  • Om vinteren (Knausgård, 2015)
  • Om høsten (Knausgård, 2015)

Tips om andre forfattere og tekster kan du få hos læreren din eller på biblioteket.

CC BY-SASkrevet av Marthe Johanne Moe.
Sist faglig oppdatert 14.01.2019

Læringsressurser

Å skrive essay