Hopp til innhold

Fagartikkel

Jekketralle

Jekketraller, eller pallejekker som de også blir kalt, er et manuelt arbeidsutstyr som blir brukt til å flytte palletert gods innen transport, varehandel, lager, industri og andre næringer.

En jekketralle med oransje gafler står på et lager. Foto.

Jekketralle

En jekketralle består av to hoveddeler. Foran er det en massiv del i stål med støttebein og påmonterte framhjul, som trilles inn i gaffel-lommene på pallen. Bak er det påmontert en del med styrehjul, hydraulisk jekk og ledearm/håndtak. Med denne kan vi styre tralla, med litt samme prinsipp som på en sykkel.

Støttebeina føres inn i gaffel-lommene på pallen. Støttebeina løftes når man fører ledearmen/håndtaket opp og ned. Da aktiverer man den hydrauliske jekken som sitter over styrehjulet, og løftesylinderen løfter støttebeina/gaffelarmene. Dermed løftes pallen opp fra underlaget/gulvet.

Når du skal slippe pallen ned, bruker du en hendel i styret. Da slippes hydraulikkoljen ut av løftesylinderen, og pallen senkes. Dette er det samme prinsippet som i løftesylinderen på en gaffeltruck. Trallen styrer du med ledearmen/styret.

To menn losser varer fra en lastebil. Foto.

På et flatt gulv skal det lite kraft til for å flytte en ganske tung pall med jekketralle. Hvis gulvet heller, blir det derimot veldig tungt å dra pallen i oppoverbakke og tilsvarende tungt å holde igjen eller bremse en jekketralle med last i utforbakke. Det er kun din egen kraft og vekt som flytter og holder igjen jekketrallen; den har verken motor eller bremser.

Når man bruker jekketralle, må man altså være veldig obs på helningsvinkelen på underlaget, spesielt ute på veien/gata eller løftelemmen på en lastebil.

En mann med refleksjakke dytter en jekketralle med en stor betongkloss over på bakløfteren på en lastebil. Foto.

Bakløfter og jekketralle

En vanlig jekketralle kan løfte cirka 2 tonn, noen kan løfte mer.

Sist faglig oppdatert 08.07.2021
Skrevet av Arne Skrede

Læringsressurser

Manuelt arbeidsutstyr