Hopp til innhold

Fagstoff

Eliminasjon av avføring

Eliminasjon betyr å kvitte seg med noe. I medisinsk sammenheng brukes begrepet eliminasjon om de prosessene som har med utskillelse av avfallsprodukter å gjøre, både gjennom huden, nyrene og tarmen. Som helsefagarbeider skal du observere med tanke på sykdomstegn knyttet til eliminasjon av avføring.
Toalettrull uten papir. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Normaltilstand

Avføringsmønsteret varierer fra person til person avhengig av kostvaner, fysisk aktivitet og ulike andre faktorer. Noen mennesker har avføring hver dag. Andre har avføring en gang hver uke uten at det er noe unormalt i det. Vanligvis er avføringa myk og formet. Av farge er den brun, og lukten avhenger av hva vi har spist.

Observasjoner

Tømmingshyppighet

Siden avføringsmønsteret varierer fra person til person, er det nødvendig å kartlegge hvilket avføringsmønster pasienten har. Dersom avføringsmønsteret avvikes, kan det skyldes obstipasjon (forstoppelse).

Mengde

Avtagende eller lite avføringsmengdemengde kan skyldes obstipasjon. Mengden angir vi som sparsom, middels eller rikelig.

Konsistens

For å beskrive konsistensen blir det vanligvis brukt betegnelser som vanntynn, vellingaktig, grøtet, deigaktig, formet, hard eller knollet. Vekselvis obstipasjon og diaré uten påviselig årsak kan skyldes ondartet sykdom i tarmen. Svært fast avføring kan være et symptom på obstipasjon. Tynn avføring kan også være et symptom på obstipasjon, men også på matintoleranse eller infeksjonssykdom i tarmen. Slimete avføring kan skyldes irritasjon av tarmens slimhinner.

Farge

Dersom avføringa er lys, kan dette skyldes mangel på gallefargestoff, for eksempel ved lidelser i lever og galleveier. Mørk avføring kan skyldes at avføringa inneholder blod (melena). Er avføringa svart og glinsende og har en spesiell, stikkende lukt, kan dette skyldes store mengder blod i avføringa. Av og til kan man også se friskt blod i avføringa.

Innhold

Inneholder avføringa mye ufordøyde matrester, kan dette skyldes sykdommer i tarmkanalen.

Lukt

Stinkende avføring kan skyldes infeksjon i tarmen.

Smerte

Smerter ved avføring kan skyldes obstipasjon, hemoroider eller sykdommer i tarmen. Oppstår det sterke krampeliknende smerter nederst i magen, sammen med kvalme og plutselig oppkast, kan dette være et tegn på obstipasjonsileus (tarmslyng). Dette er en svært alvorlig tilstand.

Mageomfang

Dersom pasientens mageomfang øker og magen virker hard eller spent, kan dette skyldes obstipasjon.

Manglende kontroll

Dette kan skyldes ulike sykdommer eller naturlige aldersforandringer i mage- og tarmkanalen. Dette kalles anal inkontinens og kan medføre ufrivillig lekkasje av avføring eller at man har problemer med å rekke til toalettet i tide.

Allmenntilstand

Er allmenntilstanden nedsatt, pulsen høy og pasienten klam og svett, kan dette skyldes alvorlig obstipasjon. Tilstanden er livstruende.

Utfordringer til deg

  1. Forklar hva et avføringsmønster betyr.

  2. Forklar hva som kan påvirke avføringsmønsteret.

  3. Hva mener du er et normalt avføringsmønster? Diskuter dette med en medelev, og beskriv hva dere kommer fram til.

Relatert innhold

Når pasienten er sengeliggende og ikke kommer seg på toalettet, vil bruk av bekken bidra til å sikre daglige toalettrutiner.

For å observere eliminasjon av urin må du vite hva normal tilstand er, og du må vite hva du skal se etter når du observerer urinen.

CC BY-NC-SASkrevet av Birgit Flaten og Wenche Heir.
Sist faglig oppdatert 06.05.2022

Læringsressurser

Sykdom og plager i fordøyelsessystemet