Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Symptomer fra fordøyelsessystemet

Diaré, kvalme og oppkast kan ha mange ulike årsaker, og i denne oppgaven får du mulighet til å utforske disse tilstandene.
Hender under rennende vann. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Diaré

 1. Vanligvis oppstår diaré på grunn tarminfeksjoner. Men paradoksalt nok kan diaré også være en konsekvens av forstoppelse (obstipasjon). Forklar hvordan dette henger sammen.

 2. Normalfloraen på huden og i tarmen er viktig for immunsystemet. Mennesket kan ha flere kilo bakterier i tarmen, som alle utfører viktige oppgaver.

  1. Nevn og forklar noen av disse oppgavene.

  2. Hvorfor påvirker antibiotika normalfloraen på en negativ måte?

 3. Les artikkelen fra Universitetet i Bergen om transplantasjon av en annen persons avføring, og svar på disse spørsmålene:

  1. Hvor mange i Norge lider av irritabel tarm?

  2. Hvilke symptomer og konsekvenser gir irritabel tarm?

  3. Hvordan overføres avføring fra en person til en annen pasients tarm?

  4. Hvorfor har den type transplantasjon positiv virkning på tarmen?

Kvalme og oppkast

 1. I tarmen finnes det flere bakterier enn det totale antallet celler i hele kroppen vår. Disse snille bakteriene utfører mange viktige oppgaver, som å produsere vitamin K og vitamin B12. Dessuten er disse tarmbakteriene en del av normalfloraen og immunforsvaret vårt. Hvorfor er det slik at enkelte andre bakterier skaper sykdom og oppkast hvis vi får dem i oss?

 2. Når pasienten er kvalm, frarådes melkeprodukter og fet mat. Finn ut hvilke matvarer som anbefales ved kvalme og oppkast. Tegn disse på A3-ark og forklar med stikkord på plakaten hvorfor de er anbefalt.

CC BY-SASkrevet av Odd Ragnar Myhr.
Sist faglig oppdatert 29.04.2022

Læringsressurser

Sykdom og plager i fordøyelsessystemet