Hopp til innhold

Oppgaver og aktiviteter

Jobb med CC-lisenser for publisering på nett

En rekke søketjenester på nett kan hjelpe deg å finne innhold med Creative Commons lisenser. Finn og bruk verk med CC-lisens, sett på din egen lisens og publiser på nett. Du kan arbeide individuelt eller sammen med andre.
Forstørrelsesglass over et pc-tastatur. Foto.

Lag en videopresentasjon eller en infografikk om plagiering. Bli enig med læreren din om hvor mye arbeid du skal legge i oppgaven.

Har du gjort oppgaven om plagiat eller inspirasjon, kan du ta utgangspunkt i teksten du allerede har skrevet om plagiering. Skriv den om til et muntlig manus, og husk å planlegge hvordan du skal få inn kildereferanser.

Creative Commons-lisenser gir deg mulighet til dele dine verk med andre og til å gi dem ulike typer bruksrett. De gir deg også mulighet til å bruke verk andre har laget. Et verk er automatisk beskyttet under den vanlige åndsverksloven dersom det ikke er merket med CC-lisens.

1. Finn CC-lisensiert innhold

I tjenestene nedenfor kan du finne innhold du kan bruke fritt i ditt eget arbeid og publisere videre ut på internett. Husk å oppgi navn på opphaver og tittel på verk, samt riktig lisens.

Bilder og videoklipp

Wikimedia Commons – her finnes bilder, lydfiler og videoer som kan brukes. Husk å sjekke lisensiering.

Image After – søkbar database med bilder som kan brukes fritt. Lisensiering for disse bildene finner du under "Terms of Use".

Stockvault – her finnes det mange bilder som kan benyttes. Lisensiering for disse bildene kan du lese om under "Info/Terms of Use".

Lyd og musikk

Partners in Rhyme – her finnes lydeffekter til fri bruk. Vær oppmerksom på at det finnes mange ressurser på dette nettstedet, men en del av dem koster. Lydeffektene som det lenkes til her, er gratis.

The Freesound Project – det kreves registrering for å laste ned lydspor herfra, men disse kan fritt brukes. Lydspora er lisensiert med en egen CC-lisens som heter Sampling Plus 1.0.

Soungle – lyder til fri bruk

Soundsnap – på dette nettstedet kan du laste ned opptil fem gratis lydspor per måned. Krever registrering.

Urørt – her får du tilgang til gratis ny norsk musikk via Urørt på P3. For å få full tilgang, må du registrere deg.

2. Produser og lisensier arbeidet ditt

Bruk verktøyet til å finne en lisens som passer for deg.

Utforsk Creative Commons-lisensiering

3. Publiser arbeidet ditt

Finn en kanal der det er naturlig å publisere arbeidet ditt.

Relatert innhold

Her ser vi på hva som regnes som plagiat. Du får skrive et par avsnitt der du bruker direkte og indirekte sitater fra kilder som utgangspunkt for innspill.

CC BY-SASkrevet av Marita Aksnes, Torgrim Gram Økland og Albertine Aaberge.
Sist faglig oppdatert 21.01.2022

Læringsressurser

Referanser og lisenser