Hopp til innhold

Arbeidsoppdrag

VG på talentjakt: Er du vår nye flermediale historieforteller?

VG ønsker en ny digital historieforteller og vil at du skal vise fram hva du er god for når det gjelder digital, flermedial historiefortelling.
Ung kvinne med krøllete hår ser mot kamera. I bakgrunnen vises en dataskjerm. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

VG har utviklet mange flermediale, digitale historier. Nå ønsker mediebedriften å få tak i unge, lovende medieprodusenter som kan inngå i team som jobber med nyskapende digital historiefortelling.

Oppdrag

Du er engasjert av VG for å lage ei mappe der du skal utforske og vise fram dine mediekunnskaper som kan være relevante i flermedial, digital historiefortelling.

Du får nå en rekke oppgaver du skal løse. Det er viktig at du strekker deg langt for å lage varierte uttrykk. Du skal jobbe mye med skisser, idéutvikling og testing av nye måter å løse ting på.

Du må også forklare og beskrive kort hva du har gjort og tenkt. Dette kan du gjøre i tekstform eller muntlig.

Arbeidene skal settes sammen i en interaktiv PowerPoint eller på en nettside som du kan sette opp med Adobe Dreamweaver, Adobe Creative Cloud Express, Microsoft Sway, Wordpress eller et annet program.

Oppgaver til presentasjonsmappe

1. Lag grafikk

Gå inn på et nettsted som presenterer statistikk, for eksempel Statistisk sentralbyrå, og velg ut statistikk om et emne. Visualiser tall grafisk på minst tre ulike måter.

2. Portrettbilder

Ta bilder av en person til hovedsak, og sosiale medier. Før du tar bildene, skal du se for deg tema og lage tittel på fortellingen. Gjør publikum interessert ved hjelp av bilder og tittel. Ta bilder i både bredde- og høydeformat og på minst to ulike steder.

3. Illustrasjoner

Velg ett av temaene under og lag to illustrasjoner med ulik visuell stil. Du kan velge teknikk selv.

  • Siri (17) ble ghostet av vennene sine.

  • Han pleide å skulke, nå elsker Jon skolen.

  • Stadig flere unge får pengeproblemer.

4. Lag interaktive kart

Lag to interaktive kart som viser minst tre ulike utviklinger/steg. Jobb med skisser før du designer og lager en teknisk løsning der du setter sammen kartet.

5. Lag visuell stil

Ta utgangspunkt i ett av temaene du har jobbet med over, og lag oppsett til nettside. Lag tittel, velg typografi, farger og visuell stil. Ta inn minst to egenproduserte eksempler på grafikk/foto/illustrasjon eller kart. Sett sammen til et utkast i en , eller lag en nettside der du viser hvordan en del av en digital flermedial fortelling kan se ut.

6. Forsideplugger

Ta utgangspunkt i ett av temaene du har jobbet med i denne oppgaven. Lag minst tre forsideplugger som kunne ha blitt brukt på fronten til VG.

Forsidepluggene skal handle om én og samme sak, men ha ulike innganger for å få ut saken til så mange mottakere som mulig.

  • Forsideplugg 1: første lansering av saken

  • Forsideplugg 2: cirka 24 timer etter den første, for å få flere lesere inn i saken

  • Forsideplugg 3: to–tre måneder senere

En forsideplugg kan bestå av et bilde og en tittel, bare en tittel eller det kan være en video og tittel. Si noe om hvilke du ville ha fjernet når, og hvilken målgruppe de er tilpasset.

7. Innlegg til sosiale medier

Lag minst to innlegg til sosiale medier som skal få flere lesere til en digital fortelling med vg.no som hovedflate. Bruk tematikken fra en av oppgavene over. Minst ett av innleggene skal være en video på 30–60 sekunder.

CC BY-SASkrevet av Stina Åshildsdatter Grolid.
Sist faglig oppdatert 30.09.2021

Læringsressurser

Flermedial historiefortellende journalistikk