Reinflokken
Når reindriftssamene snakker om reinflokken, bruker de ordet eallu, som betyr at flokken består av både voksne og unge hunn- og hannrein som eies av flere eiere i et fellesskap. På samisk bruker man ikke eksakte tall for å fortelle om flokkens størrelse, fordi tallet på rein er i konstant endring gjennom året, og disse endringene er uforutsigbare. Man bruker ulike begreper avhengig av hvor stor enheten er, for eksempel;
- eallu er hele flokken av ulike typer eller kategorier rein
- čora er en atskilt enhet (fra ti til hundre dyr) som er kommet bort fra flokken, men som søker etter flokken
Det sosiale hierarkiet i en reinflokk bestemmer i hvilken grad den enkelte reinen innenfor flokken får tilgang på beite. Reinen både samarbeider og konkurrerer om beitet. Hierarkiet er årstidsavhengig. I brunsttida om høsten troner de største bukkene øverst i hierarkiet. Etter brunsten skyves de nedover i hierarkiet. Om våren er simlene øverst i hierarkiet, og på denne årstida er de suverene i konkurransen om beitene.
Reindriftsutøverne må ha gode ferdigheter i å observere reinen og de omgivelsene den ferdes i. Det er viktig å ha kunnskap om både reinens natur, områdenes topografi, vær og klima, og om hvordan slike faktorer påvirker hverandre.
Åtte årstider
I reindrifta har året åtte årstider. Hver årstid har sine arbeidsoppgaver:
- giđasdálvi (vårvinter)
- giđđa (vår)
- giđasgeassi (vårsommer)
- geassi (sommer)
- čakčageassi (høstsommer)
- čakča (høst)
- čakčadálvi (høstvinter)
- dálvi (vinter)