Hopp til innhold

Fagstoff

Rensefisk

Rensefisk spiser lakselus fra huda til laks og ørret. De vanligste rensefiskene er blåstål og rødnebb, berggylt, bergnebb, rognkall og rognkjeks. Rensefiskene lever i merdene sammen med laksen, og spiser lus som sitter på fisken.

Leppefisk

Bergnebb. Foto
Åpne bilde i et nytt vindu

Leppefisk omfatter blåstål og rødnebb, berggylt, bergnebb, grønngylt og grasgylt. Disse fiskene har store og tydelige lepper. Blåstål og rødnebb er hunn og hann av samme art. Leppefiskene finnes på sørlandskysten og litt oppover Vestlandet til Trøndelag, men er sjeldne i Nord-Norge.

Leppefisken går i dvale på dypt vann om vinteren og kommer opp til grunt vann for å gyte i juni. Derfor spiser de ikke noe særlig lakselus om vinteren. De trives heller ikke i kaldt vann.

Fru rognkjeks med kall

Rognkjeks. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Rognkjeks og rognkall er hunn og hann av samme art. De spiser også lakselus. Rognkjeksa finnes naturlig langs hele kysten, også i Nord-Norge. Den er aktiv selv i kaldt vann. Mange mener at vi får den beste virkningen mot lakselus ved å bruke både leppefisk og rognkjeks samtidig.

Forsiktig fiske

Mye av rensefisken som brukes i oppdrettsnæringa, er villfanget. Men vi kan ikke sette leppefisken ut igjen etter at den har vært brukt. Vi må derfor være forsiktige så vi ikke utrydder de ville bestandene. Flere steder er det startet oppdrett av disse artene.

Rensefiskene gjør en viktig jobb, og det er viktig å passe godt på dem. De trenger skjulesteder i merdene for å hvile. Oppdrettsnøtene må være reine så de ikke spiser på groene i stedet for å spise lakselus. Det er også viktig å være nøye med hvordan vi tar opp død fisk fra merdene, da mange turer fra dypet og opp til overflata skader rensefiskene.


Huskelappen

Rensefisk spiser lakselus.

Vi kan bruke rensefisk som en del av en strategi for å holde antall lakselus nede.

Leppefisk er

  • blåstål og rødnebb
  • berggylt
  • bergneb
  • grønngylt
  • grasgylt
CC BY-SASkrevet av Åsta Bergmann Stølen.
Sist faglig oppdatert 04.07.2017

Læringsressurser

Helse og velferd for fisk