Njuike sisdollui
Bargobihttá

Hva er sunn skepsis, og hva er konspirasjonstenkning?

Noen personer er i overkant mistenksomme og ser skjulte krefter og sammenhenger som ikke finnes. Dette kalles konspirasjonstenkning og må ikke forveksles med sunn skepsis. I denne oppgaven skal du utforske forskjellene på disse nærmere.

Konspirasjonstenkning

De som tror på konspirasjonsteorier, er mer mistenksomme enn andre. De har en tendens til å forestille seg at det er skjulte krefter i samfunnet som planlegger ting i hemmelighet. De tror gjerne at det ligger skumle motiver bak, og ser ofte sammenhenger som ikke finnes. Dette kalles for konspirasjonstenkning, eller konspirasjonsmentalitet, og personer som tenker slik, ser gjerne på verden som et farlig sted.

Sunn skepsis

Vi mennesker er mistenksomme av natur og leter etter sammenhenger. Dette er en sunn skepsis som er nyttig for å avsløre virkelige sammensvergelser. Disse er gjerne mindre omfattende og ikke så godt planlagt, og de som står bak, etterlater seg ofte spor.

Konspirasjonsteorier, derimot, er ofte fantasifulle og innfløkte. De som tror på slike teorier, mener at ingenting er tilfeldig, at ingenting er hva det ser ut til å være, og at alt henger sammen med alt.

Tips

Les denne artikkelen på forskning.no hvis du vil vite mer om hvorfor noen blir spesielt opptatt av konspirasjonsteorier:

Kilder

Jacobsen, S.E. (2021, 15. januar). Nå vet forskerne mer om hvem som tror på konspirasjonsteorier. I Forskning.no. Hentet fra https://forskning.no/psykologi/na-vet-forskerne-mer-om-hvem-som-tror-pa-konspirasjonsteorier/1798218

Kjørstad, E. (2018, 4. oktober). Personer som tror på konspirasjonsteorier ser verden som et farlig sted. I Forskning.no. Hentet fra https://forskning.no/psykologi/personer-som-tror-pa-konspirasjonsteorier-ser-verden-som-et-farlig-sted/1244782

Solbu, E.L. (2018, 12. mars). Antiopplysningstida. I NRK. Hentet fra https://www.nrk.no/viten/xl/antiopplysningstida-1.13891495