På flyttefot i Norge på 1800-tallet
På 1800-tallet hadde befolkningsvekst, industrialisering og modernisering i Norge ført til at det var færre muligheter på bygdene – og langt flere i byene, i utlandet eller andre steder i landet. Derfor ble det stadig vanligere at folk flyttet på seg. I hovedsak kan vi snakke om to store flyttemønstre innenlands på 1800-tallet og fram til utbruddet av første verdenskrig:
Den ene flyttestrømmen gikk fra bygder til byer og tettsteder. De nye industristedene og de største byene tiltrakk seg flest mennesker. Dette gjaldt spesielt hovedstaden Kristiania (Oslo).
Den andre flyttestrømmen gikk mellom regioner. For eksempel flyttet mange til Nord-Norge på grunn av mulighetene knyttet til fiske og fordi det var mye ledig jord.
Den største gruppa med innvandrere til Norge på 1800-tallet kom fra Sverige. Over 100 000 personer kom fra Sverige til Norge i andre halvdel av 1800-tallet. I tillegg kom det grupper med dansker, finner, tyskere, briter og enkelte jøder. Ingen av disse gruppene besto av mer enn 4000 personer.
Svensker og finner bosatte seg i både byer og bygder. Finnene, eller kvenene, bosatte seg først og fremst i Nord-Norge, mens skogfinnene bosatte seg i grenseområdene på Østlandet. Svenskene fant seg til rette rundt Oslofjorden. Andre grupper med innvandrere bosatte seg først og fremst i byene.
I filmen Svenskene kommer! får du et historisk blikk på svensk arbeidsinnvandring til Norge.
De fleste innvandrerne ble lett integrert i det norske samfunnet. I mange tilfeller ble de assimilert. Det vil si at minoritetskulturen velger eller blir tvunget til å ta over majoritetskulturen, og dermed mister den opprinnelige kulturen sin.
For svenskene var språk og kultur såpass beslektet at integreringen gikk raskt. For andre nasjonaliteter var det nødvendig å lære seg språket raskt for å få arbeid.
Kvenene i Finnmark brukte lengre tid på lære seg språket, men ble integrert over tid. Enkelte steder dominerte ulike innvandrergrupper lokalmiljøet. Det gjaldt for eksempel "svenskebyen" i Halden og "kvenbyen" i Vadsø.
Se episoden Jakten på Norge 1814–2014: På vandring fra NRK Skole for å lære mer om utvandring, innvandring og flytting i Norge.
Myhre, J. E. (2021, 9. juni). På flyttefot til og innen Norge. I Norgeshistorie. Hentet fra https://www.norgeshistorie.no/industrialisering-og-demokrati/1505-pa-flyttefot-til-og-innen-norge.html
Guoskevaš sisdoallu
De fem nasjonale minoritetene i Norge er jøder, kvener, rom, romanifolk og skogfinner.