Tekstur
Tekstur er hvordan en overflate ser ut eller føles. Alle overflater har tekstur. Du kan for eksempel oppleve en form som myk eller hard, blank eller matt, glatt eller ru. Hvis vi setter ulike teksturer opp mot hverandre, kan vi skape kontraster i overflatene.
Taktil tekstur
Taktil tekstur er hvordan en overflate føles når du tar på den. Den har en tredimensjonal virkning.
Visuell tekstur
Visuell tekstur er hvordan en overflate ser ut. Vi kan bruke visuell tekstur til å lage en illusjon. Det vil si at vi kan skape en forestilling som ikke er virkelig. Du kan for eksempel tegne noe på et glatt papir og få det til å se loddent ut ved å bruke ulike gråtoner og skraveringsteknikker.
Tekstur i maleri
Et eksempel på hvordan vi kan skape visuell tekstur er maleriet Soverom i Arles. Det er laget av den verdenskjente nederlandske kunstneren Vincent van Gogh i 1889. Van Gogh er kjent for å ha modernisert maleteknikker. Han jobbet med å uttrykke ulike stemninger, blant annet gjennom å eksperimentere med tekstur.
Van Gogh brukte gjerne korte, parallelle penselstrøk og sterke farger. Dette var et tydelig brudd med tradisjonelle teknikker brukt av tidligere malere som jobbet med å framstille virkeligheten så realistisk som mulig.
Utforsk hvordan kunstnere har jobbet med tekstur
Finn bilder av tegninger eller malerier der ulike overflater blir gjengitt. Studer hvordan kunstnerne har jobbet for å få fram teksturer i motivene sine.
Sitt sammen i grupper på tre og del bildene dere har funnet. Diskuter ulike overflatevirkninger.
Guoskevaš sisdoallu
Finn forskjellige teksturer, og lag avtrykk av dem. Etterpå kan du bruke erfaringene dine til å skape ditt eget uttrykk.
Bruk valører og skravering når du skal tegne en studie av et strikkestoff eller et annet tekstil med tydelig tekstur.