Njuike sisdollui

Don leat dál muhtin oahppobálgás

Fágaávnnas

Presenter en sammenlikning av førstespråket ditt og norsk

Skal du sammenlikne språk? Her finner du en oppgave med tips til hva du kan ha med i en presentasjon som sammenlikner språk.
Ung kvinne presenterer foran klassen. Hun  står bak en pult og med ei tavle i bakgrunnen og smiler. Foto.
Til læreren

Det er ikke sikkert alle elevene skal gjennomføre alle delene av læringsstien. Tilpass mengde og vanskelighetsgrad til hver enkelt elev.

Oppgaven

Under finner du oppgaven du skal svare på. Legg merke til at det er mange fagbegreper. Ikke bli skremt om du ikke kjenner til alle disse. Du vil finne forklaring på alle begrepene i løpet av læringsstien.

Hold en presentasjon der du sammenlikner førstespråket ditt med norsk. Legg vekt på de viktigste forskjellene. Bruk fagspråk og eksempler.

Du velger selv hva du vil legge vekt på, men her er noen tips til hva du kan snakke om:

  1. Språkfamilie: Hvilken språkfamilie hører norsk til, og hvilken hører førstespråket ditt til?

  2. Fonologi – lyder: Hva er de viktigste forskjellene i uttale mellom norsk og førstespråket ditt?

  3. Syntaks og kasus: Finn ut om norsk og førstespråket ditt har samme rekkefølge på ordene (SVO-språk, SOV-språk og så videre), og om det er i norsk og førstespråket ditt. Du kan lese mer om dette i fagartikkelen Leddstillingsspråk og kasusspråk.

  4. Syntetisk eller analytisk språk: Finn ut om førstespråket ditt og norsk er syntetiske eller analytiske. Sammenlikn og kom med eksempler. I denne læringsstien vil du lære mer om hva disse begrepene betyr. Du kan lese mer om dette i fagartikkelen Syntetiske og analytiske språk.

  5. Det rare! Avslutt gjerne med noe som er litt spennende og rart med førstespråket ditt – noe du tror de andre i klassen kan synes er interessant.

Gå videre i læringsstien for å få tips til hvordan du kan jobbe med de ulike delene av oppgaven.

Guoskevaš sisdoallu

Hold en presentasjon der du sammenlikner morsmålet ditt med norsk. Her får du gode tips om både form og innhold i presentasjonen.

CC BY-SADán lea/leat čállán Åsa Abusland.
Maŋemusat ođastuvvon 12/01/2023