Arbeidsgivers ansvar ved vedlikeholdsarbeid
For å kunne ivareta sikkerheten din ved vedlikeholdsarbeid har skolen eller arbeidsgiveren din ansvar for å ha gjennomført en risikovurdering som identifiserer farer og nødvendige forholdsregler ved arbeidet.
Du skal også ha tilgang til alle bruksanvisninger og teknisk informasjon som er nødvendig for å gjennomføre vedlikeholdsoppdraget. Denne informasjonen skal også inneholde dokumentasjon som er nødvendig for at du selv skal kunne vurdere risikoen du utsettes for.
HMS ved vedlikehold skal vurderes som en gjentakende prosess og ikke som et enkelt arbeidsoppdrag. Det stilles da større krav til at det iverksettes nødvendige tiltak enn ved en enkelthendelse.
Hvis skolen eller arbeidsgiveren anskaffer nye maskiner, skal det gjennomføres en risikovurdering for vedlikehold og reparasjon før det blir vedtatt hvor maskinen monteres. Det må også vurderes hva som må tilrettelegges for at vedlikehold og reparasjon skal kunne gjennomføres på en sikker måte.
Skolen og bedriften skal skaffe nødvendig verktøy og utstyr for at vedlikehold og reparasjon kan gjennomføres på en sikker måte. Dette gjelder også nødvendig personlig verneutstyr.
Alle maskiner som selges i Norge, skal leveres med bruksanvisning på norsk. Skolen eller arbeidsgiveren har plikt til å gjøre denne dokumentasjonen tilgjengelig og skal sikre at alle har mulighet til å sette seg inn i dokumentasjonen. Dette gjelder også for elever eller arbeidstakere med et annet morsmål enn norsk.
Hvis reparasjonen eller vedlikeholdsarbeidet er vurdert som risikofylt og kan medføre særlig fare for skade på liv og helse, skal skolen eller arbeidsgiveren ha utarbeidet en skriftlig arbeidsinstruks for det spesifikke arbeidsoppdraget.
Som i annet arbeid ivaretar du HMS og kvaliteten på arbeidet på en bedre måte hvis du følger en strategi i vedlikeholdsarbeidet.
Et forslag til en strategi kan være:
finn fram nødvendig dokumentasjon
kartlegg og vurder risiko
planlegg arbeidsoppdraget
sikre arbeidsområdet, merk og om nødvendig steng av
bruk riktig metode og utstyr
utfør arbeidet etter planen
gjennomfør sluttkontroll
Arbeidstilsynet er en norsk statlig etat som har ansvar for å ivareta arbeidstakernes sikkerhet og helse på arbeidsplassen. Hovedoppgaven deres er å føre tilsyn med at arbeidsmiljøloven og tilhørende forskrifter blir overholdt.
Gjennom tilsyn, veiledning og sanksjoner bidrar de til å skape trygge og helsefremmende arbeidsmiljøer i tråd med gjeldende regelverk. Arbeidstilsynet spiller dermed en viktig rolle for å sikre at arbeidstakernes sikkerhet og helse blir ivaretatt på norske arbeidsplasser.
Arbeidstilsynet har altså flere oppgaver når det gjelder ivaretakelse av arbeidstakernes sikkerhet. Disse oppgavene er:
Tilsyn og inspeksjon
Arbeidstilsynet utfører jevnlige inspeksjoner på arbeidsplasser for å sikre at arbeidsgiverne overholder lovpålagte krav til arbeidsmiljø og sikkerhet.
Dette inkluderer å kontrollere at nødvendige verneutstyr og sikkerhetsrutiner er på plass, at arbeidstida overholdes, og at arbeidsmiljøet er tilfredsstillende.
Veiledning og informasjon
Arbeidstilsynet gir veiledning og informasjon til både arbeidsgivere og arbeidstakere om regelverket og god praksis innen arbeidsmiljø og sikkerhet.
De tilbyr råd og veiledning om hvordan man kan forebygge ulykker og helseproblemer på arbeidsplassen.
Utdanning og opplæring
Arbeidstilsynet bidrar til utdanning og opplæring innen arbeidsmiljø og sikkerhet. De tilbyr kurs og opplæring for arbeidsgivere og arbeidstakere for å øke kunnskapen om sikkerhetskrav og forebyggende tiltak.
Sanksjoner og straffereaksjoner
Hvis Arbeidstilsynet avdekker brudd på arbeidsmiljøloven, kan de ilegge sanksjoner og straffereaksjoner mot arbeidsgiverne. Dette kan omfatte advarsler, pålegg om å rette opp i forholdene, overtredelsesgebyr eller anmeldelse til påtalemyndighetene ved alvorlige brudd.
Alt arbeid på maskiner og utstyr er underlagt et lovverk i form av forskrifter.
Eksempler på slike forskrifter er:
Arbeidstilsynet har utviklet standardiserte skjema som kan benyttes for kartlegging, risikovurdering og handlingsplan for arbeid.
Eksempler på disse skjemaene er:
Fiillat
- Handlingsplan(PDF)
- Risikodiagram(DOCX)
Skjemaene er også tilgjengelige på Arbeidstilsynets nettsider om risikovurdering.