Njuike sisdollui
Fágaartihkal

Salmaker

Salmakeren jobber med produksjon, reparasjon og vedlikehold av seletøy, ridesaler og andre liknende produkter i skinn og lær, hovedsakelig til hest.

En salmaker tilpasser og produserer hesteutstyr både til tradisjonell og moderne bruk. Vedlikehold og restaurering av eldre salmakerarbeid, som eldre seletøy og saler, er også en del av arbeidsoppgavene.

Egenskaper

Salmakeren må se sammenhengen mellom materialvalg og produksjon og beherske søm- og formingsteknikker. I dette arbeidet trenger hen forståelse for rytterens og hestens anatomi og bevegelse.

Som salmaker bør du være praktisk anlagt og opparbeide deg styrke i hendene. Du bør ha formsans, være kreativ og kunne jobbe med nye idéer og produkter, samt ha et bevisst forhold til kvalitet og trender.

Utdanning

Utdanningen for å bli salmaker er to år i videregående skole og to år i lære i bedrift. Det første året tar du Vg1 håndverk, design og produktutvikling. Det andre året velger du Vg2 søm og tekstilhåndverk. Etter to år i lære hos en hestesalmaker kan du ta svennebrev.

En salmaker forteller om arbeidet sitt. Video / CC BY-SA 4.0
CC BY-SA 4.0Dán lea/leat čállán Kristine Kandal-Ilagsmoen.
Maŋemusat ođastuvvon 2021-08-03