Vår- og høstkorn
Vårkorn sår og høster vi det samme året: Vi sår det på våren og høster det på høsten. I Norge dyrker vi det meste av kornet som vårkorn. Bygg og havre dyrkes nesten bare som vårkorn, mens hvete kan dyrkes som både vår- og høstkorn. Det er først og fremst vårhvete som blir til matkorn. Høsthvete går for det meste til dyrefôr fordi kvaliteten blir dårlig.
Høstkornet må ha en kald periode, altså en vinter, for å danne blomster og frø. Uten denne kalde perioden vil kornplantene bare danne blad. I Norge er det først og fremst hvete vi dyrker som høstkorn. I tillegg dyrkes noe rug og rughvete. Rughvete er, som navnet tilsier, en krysning mellom rug og hvete. Høstkorn har et mye større avlingspotensiale enn vårkorn.
Arealet av høstkorn her i landet varierer mye fra år til år. Årsaken er at vi må ha en fin høst for å få sådd høstkornet. Vi må rekke å høste inn årets avling, jordarbeide og deretter så høstkornet før det blir kaldt og snø. Mye nedbør på høsten gir derfor lite høstkorn.
Når du skal bestemme deg for om du skal dyrke vår- eller høstkorn, er det flere ting å ta hensyn til. Det egner seg ikke å dyrke høstkorn alle steder det dyrkes vårkorn. Lange vintre med stabilt snødekke gir utfordringer med soppangrep på høstkornet. Det er også noen jordtyper som egner seg dårlig for høstkorn, for eksempel myrjord.
En fordel med å ha høstkorn i deler av åkerarealet på gården er mindre arbeidsbelastning på våren. Ved å dyrke litt vårkorn og litt høstkorn reduserer du også risikoen for at hele kornavlinga på garden slår feil. For eksempel tåler høstkorn vesentlig mer tørke enn vårkorn.