Njuike sisdollui
Fágaartihkal

Kornplantas utvikling

I korndyrking er det viktig å sette inn tiltak som gjødsling eller plantevern til rett tid i kornplantas utvikling. Til dette har vi Zadoks skala. Denne skalaen beskriver kornplantas utvikling fra såing og helt til kornet er høstet og lagret.

Kornplanta – utvikling og produksjon

Som alle andre planter går kornplantene gjennom ei utvikling fra spiring og fram til blomstring og modning. Hvor raskt denne utviklinga går, er avhengig av temperaturen. Høy temperatur gir rask utvikling.

Hva er forskjellen på utvikling og produksjon/vekst?

Utvikling må ikke forveksles med produksjon eller vekst. Produksjon er når planta vokser, for eksempel ved at bladene blir større. Utvikling er passering av ulike stadier i livssyklusen til plantene. Stadiene kommer i en bestemt rekkefølge fram til plantene blomstrer og setter frø. Utviklinga går nærmest uavhengig av produksjonen. Dette kan du se i kornåkeren om det blir veldig tørt, da stopper produksjonen nesten helt opp, mens utviklinga fortsetter. Da får vi små kornplanter (produksjonen har stoppet) med et ferdig utviklet aks i toppen.

For at du skal lykkes med å produsere ei stor kornavling med god kvalitet, er det viktig at du setter inn tiltak som sprøyting eller gjødsling til rett tid i kornplantas utvikling. Til dette bruker vi Zadoks skala.

Zadoks skala

Zadoks skala ble utviklet av nederlenderen Jan C. Zadoks, og den beskriver kornplantas utvikling helt fra spiring til frøkvile. Skalaen går fra 0 til 99 og er delt i ni hovedfaser. Skalaen er veldig detaljert og beskriver utviklinga nesten fra dag til dag gjennom sesongen. I praksis vil du som korndyrker komme langt om du lærer deg de ni hovedfasene.

Zadoks er godt etablert i fagmiljøene. Noen steder er det henvist til BBCH-skala, men dette er bare et annet navn på den samme skalaen.

Zadoks skala

Zadoks

Vekstfase

Hva skjer i kornplanta?

0–19SpiringSåkornet (frøet) spirer, og de første bladene folder seg ut.
20–29BuskingPlanta setter flere skudd, hvert skudd vil gi et aks. God busking øker normalt kornavlinga.
30–39StrekkingStrået vokser og plantene strekker seg i høyden.
40–49FlaggbladFlaggbladet foldes ut. Flaggbladet er det øverste bladet og det siste før akset kommer.
50–59SkytingAkset kommer til syne.
60–69BlomstringKornplanta blomstrer.
70–79MjølkestadiumInnholdet i kornet er nå ei mjølkeaktig, ganske flytende væske.
80–89DeigstadiumVæska i kornet blir deigaktig, og i slutten av stadiet begynner planta å gulne.
90–99Modning, høsting, frøkvileKornet modner, tørker, og vi kan høste. Etter høsting går kornet i hvile.

Slik bruker du Zadoks skala

Eksempel 1

Du praktiserer delt gjødsling i bygg. Delt gjødsling vil si at du tilfører noe gjødsel når du sår kornet, og så gjødsler du en gang til seinere i sesongen. Den andre gjødslinga er anbefalt å tilføre ved Zadoks 30–31. Ut fra skalaen finner vi at dette betyr tidlig i kornplantas strekkingsfase. Som en god korndyrker følger du med på utviklinga i egen åker, og du ser når plantene er på rett utviklingstrinn for å tilføre gjødselen.

Eksempel 2

Du mistenker at kornåkeren din er angrepet av en soppsykdom og finner et plantevernmiddel som kan brukes mot denne typen sopp. På etiketten står det at dette middelet bør brukes ved Zadoks 28–29. Det er seint i buskingsfasen. Du følger selvsagt med på utviklinga og får dermed sprøytet åkeren din til rett tid.

Oppgave: Trinna i kornplantas utvikling

Hva er rett rekkefølge på trinna i kornplantas utvikling? Dra lappene til rett sted i utviklinga. Det som skjer først, skal stå øverst.

Kilder

Felleskjøpet. (u.å.). BBCH/Zadoks – Utviklingsstadier for korn. Hentet 21. april 2023 fra https://www.felleskjopet.no/globalassets/planteproduksjon/plantekultur/plantevern/utviklingsstadier-for-korn.pdf

Norgesfôr. (u.å.). Utviklingsstadier i korn. Hentet 21. april 2023 fra https://plantekultur.no/plantevern/utviklingsstadier-i-korn/

Zadoks skala. (2019, 1. juli). I Botanisk- og plantefysiologisk leksikon. Institutt for biovitenskap, Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet, Universitetet i Oslo. https://www.mn.uio.no/ibv/tjenester/kunnskap/plantefys/leksikon/z/zadoks-skala.html

CC BY-SA 4.0Dán lea/leat čállán Anne Langerud.
Maŋemusat ođastuvvon 04/24/2023