Opptak og lagring
Når vi skal høste inn potetene, er det en del ting vi bør prøve å få til. Det kan være greit å følge punktene nedenfor uansett om du høster maskinelt på store arealer eller om du har en liten potetåker i hagen.
Tørt og fint vær
Når vi skal høste inn potetene, ønsker vi oss fint vær, og jordtemperaturen bør være over 8 grader. Under tørre forhold drar vi med oss mindre jord inn, og potetene lagres bedre. I tillegg unngår vi å ødelegge jordstrukturen og pakke jorda så mye når det er tørt.
Modne poteter
Potetene bør være modne. Da løsner de lett fra jordstenglene, noe som letter opptaket. I tillegg er skallet sterkere på modne poteter, og de tåler mer behandling uten å ta skade.
Skånsom behandling av knollene
Det er noe som heter at potetene skal behandles som egg. Så forsiktig er det vanskelig å være, men vær så forsiktig du kan, for å unngå støt og sår på knollene.
Opptørking før de settes på lager
La potetkassene stå ute et par timer etter opptak hvis været er fint uten altfor sterk sol. Da tørker knollene litt mer før de settes på lager.
Når potetene har kommet inn på lageret, er det viktig at prosessen med opptørking fortsetter. Etter opptak fortsetter potetene å respirere, eller ånde, og da avgir de vann. Har du vifter, bør disse være påslått. Hvis du ikke har vifter, åpner du dører og porter slik at fuktigheten slipper ut. Respirasjonen i knollene fortsetter gjennom lagringstida, men den er sterkest i starten. Derfor der det lurt å lufte litt ekstra da.
Sårheling
Etter opptørking starter det vi kaller sårhelingsperioden. Denne perioden er viktig for å hindre at råte setter seg i små sår som potetknollene kan ha fått under opptak. Temperaturen bør da være på 10–12 grader i 2–3 uker. Pass på at temperaturen i lageret ikke er høyere enn i knollene, ellers får vi kondensering, og fukta legger seg på knollene. Da øker faren for sjukdomsangrep.
Etter sårhelingsperioden senker vi temperaturen sakte ned mot den temperaturen vi har utendørs. Beste lagringstemperatur for potet varierer litt mellom sorter, men den er vanligvis rundt 3–4 grader.