Forberedelse til potetopptak
Potetene bør være modne når de tas opp. Den enkleste måten å sjekke om de er modne på, er å grave opp ei plante. Dersom potetknollene har løsnet fra planta, er de modne, dersom de henger fast, bør de få stå litt til. Modne poteter forenkler opptaket fordi potetene ikke sitter fast i riset, og fordi knollene har et sterkere skall som beskytter dem mot mekaniske skader.
Vi kan tvangsmodne potetknollene ved å fjerne riset, da stopper all vekst opp. Å framtvinge vekstavslutning er helt vanlig for de profesjonelle dyrkerne. Riset kan knuses mekanisk med risknuser som er bygd for formålet, eller med en beitepusser. Det er også mulig å sprøyte ned riset med kjemiske plantevernmidler. Disse plantevernmidlene skader ikke potetknollene.
Dersom du har fått tørråte i riset og du har grønt ris når du tar opp potetene, er sjansen stor for at smitten sprer seg til knollene og blir med inn på lageret. Ved å knuse riset eller sprøyte det ned og deretter vente med opptak til bladmassen har tørket helt inn, reduseres sjansen for at knollene smittes. Samtidig har knollene fått et sterkere skall som beskytter mot tørråtesporene.
Generelt kan vi si at du avslutter veksten når potetene dine er passe store. Helst bør det skje 2–3 uker før opptak. Da rekker potetknollene å slippe morplanta og å danne et sterkere skall. Samtidig er det en stor fordel om været er tørt og fint, for da tørker bladmassen raskere opp og faren for tørråtesmitte fra riset til knollene avtar.