RGB-dioder
Vi kan selvsagt nøye oss med å bruke lyskilder som gir hvitt lys når vi lager skilt. Men det fins lyskilder med flere farger. Noen av dem kan til og med bytte mellom all verdens farger, for eksempel RGB-dioder.(RGB står for red, green, blue, altså rød, grønn og blå.)
Lysstriper med RGB-dioder ser ved første øyekast ut som vanlige lysstriper, men RGB-stripa har tre elektriske kontakter der ei vanlig lysstripe bare har to. I tillegg består RGB-dioden av flere dioder som utgjør en enhet.
LED-striper der vi kan styre hver diode individuelt, kalles adresserbare LED-striper. Hver diode får ei egen adresse slik at vi kan fortelle den hvordan den skal oppføre seg. Dessuten inneholder hver diode en mikrokontroller som lar oss justere lyset i dioden individuelt. Det betyr at ulike deler av skiltet kan lyse med ulik farge og intensitet, og at vi kan få LED-stripa til å produsere forskjellige effekter.
For å styre RGB-dioder må signalkabelen kobles til en mikrokontroller som kan sende riktige signaler til diodene. En mikrokontroller er som en liten datamaskin. Det fins ulike typer mikrokontrollere som kan styre RGB-dioder, men i skolesammenheng benytter vi ofte kontrollere av merket Arduino.
Arduinoene kommer i flere utførelser med ulik kapasitet og antall innganger og utganger. Den kanskje mest brukte typen er Arduino UNO.
En mindre variant kalles Arduino Nano. Det fins også en større variant, Arduino Mega.
Når vi har kobla de tre ledningene til en Arduino, kan vi koble Arduinoen til en datamaskin og programmere inn ei rekke spennende effekter på RGB-stripa.