Njuike sisdollui
Fágaartihkal

Næringsstoffer

Når vi tørker ei plante, sitter vi igjen med tørrstoffet. Det består av næringsstoffer som er bygd inn i organiske molekyler som protein eller sukker. Næringsstoffene i planta kan vi dele i tre grupper: makronæringsstoffer, mikronæringsstoffer og stoffer som planta faktisk ikke trenger.

Hva består ei plante av?

Ei frisk plante i normal vekst består av 70–90 prosent vann. Resten kaller vi tørrstoff. Tørrstoffet består av organisk materiale og mineraler. I det organiske materialet finner vi grunnstoffene karbon, oksygen, hydrogen, nitrogen og svovel. Dette er grunnstoffer som er byggesteiner i organiske molekyler som blant annet sukker, DNA og proteiner. Mineralfraksjonen består av andre grunnstoffer, noen i bitte små mengder, andre i litt større mengder.

Essensielle næringsstoffer

Plantene trenger i alt 17 grunnstoffer for å leve, vokse og formere seg. Vi kaller disse essensielle næringsstoffer, og de deles i to grupper:

  • makronæringsstoffer – de stoffene planta trenger mye av

  • mikronæringsstoffer – de stoffene planta trenger mindre av

Makronæringsstoffer

I denne gruppa finner vi ni næringsstoffer. Karbon tar plantene opp fra lufta, mens oksygen og hydrogen som oftest kommer fra vannet. De seks siste makronæringsstoffene henter plantene i all hovedsak fra jorda.

Makronæringsstoffer

Næringsstoff

Kjemisk symbol

Funksjon i plantene

Hvor henter plantene stoffet fra?

KarbonCInngår i organiske forbindelser som stivelse, protein og fett. Fotosyntesen. Over 40 % av tørrstoffet i ei plante er karbon.Lufta
HydrogenHInngår i organiske forbindelser som stivelse, protein og fett. Fotosyntesen. Transport.Lufta eller vannet
OksygenOInngår i organiske forbindelser som stivelse, protein og fett. Respirasjon.Lufta eller vannet
NitrogenNInngår i proteiner og klorofyll. Viktig for den vegetative veksten.Jorda (lufta)
FosforPEnergiomsetning (fotosyntesen og respirasjon). Inngår i organiske forbindelser.Jorda
KaliumKViktig i vannbalansen, regulerer spalteåpningene.Jorda
KalsiumCaInngår i celleveggene.Jorda
MagnesiumMgInngår i klorofyllet.Jorda
SvovelSInngår i proteiner og enzymer.Jorda

Nitrogen, fosfor og kalium – NPK

Nitrogen (N), fosfor (P) og kalium (K) er de tre stoffene som plantene vi dyrker, trenger mest av. Gjødsla vi kjøper, inneholder derfor mest av disse tre stoffene. Vi kan for eksempel finne gjødsel som heter 25-2-6, disse tallene beskriver innholdet i prosent av nitrogen (25 %), fosfor (2 %) og kalium (6 %) i den rekkefølgen. I tillegg kan gjødsla inneholde flere av de andre næringsstoffene som plantene trenger, men da i små mengder.

Mikronæringsstoffer

Mikronæringsstoffer trenger plantene i til dels svært små mengder, men de er helt avhengige av dem. Det er sjelden mangel på disse stoffene i jorda, men pH-verdien i jorda kan påvirke plantenes evne til å ta opp stoffene.

Grunnstoffene som regnes som mikronæringsstoff, er jern (Fe), kobber (Cu), mangan (Mn), bor (B), sink (Zn), molybden (Mo), klor (Cl) og nikkel (Ni).

Tilfeldige stoffer

I plantene kan vi også finne grunnstoffer som ikke er nødvendige for normal vekst og utvikling. De finnes i veldig små mengder og følger passivt med jordvæska når plantene tar opp vann. Dette kan for eksempel være natrium eller aluminium.

Viktige begreper

Tørrstoff (ts)
er det vi sitter igjen med når vi tørker ei plante slik at vannet er borte. Tørrstoffbegrepet bruker vi ofte i forbindelse med grasdyrking. For eksempel oppgir vi avling i kilo tørrstoff per dekar, og fôropptaket hos mjølkekyr er størst når surfôret har et tørrstoffinnhold på 30–35 %.
Essensielle næringsstoffer
er næringsstoffer som plantene ha for normal vekst og utvikling. De essensielle næringsstoffene deler vi i makro- og mikronæringsstoffer.
Makronæringsstoffer
er næringsstoffer som plantene trenger relativt mye av.
Mikronæringsstoffer
er næringsstoffer som plantene trenger i mindre mengde, men som er like viktige som makronæringsstoffene.

Oppgave

Husker du hva som er makronæringsstoffer og hva som er mikronæringsstoffer? Dra tekstboksene til rett begrep.

Kilder

Skøien, S. 2023. Agronomi. Jordkultur. Fagbokforlaget.

Aarnes, H. (2022, 3. januar). Mineralnæring. I Botanisk- og plantefysiologisk leksikon. https://www.mn.uio.no/ibv/tjenester/kunnskap/plantefys/plfys/mineral/

Guoskevaš sisdoallu

Fágaávdnasat
Nitrogenfiksering

Erter, linser og bønner er sunne, mettende og billige. Belgvekstene beriker dessuten jorda på en fiffig måte.