Stell av snittblomster og staffasje
I denne oppgaven skal du lære hvordan de ulike blomstene du bruker skal behandles. Etter hvert som du får erfaring med ulikt plantemateriale, kan det være lurt å notere ned optimal behandling av de ulike artene. Bruk skjemaet under og noter hvordan du på best mulig måte tar vare på ulike blomster og staffasje. Se gjerne på eksemplene nederst, men bruk dine egne ord og erfaringer når du blir kjent med ulike blomster, grønt og greiner.
Botanisk navn består av slektsnavn og art. For eksempel Narcissus (slektsnavn) pseudonarcissus (art). Det norske navnet er påskelilje. Som blomsterdekoratør skal du kunne både det botaniske navnet og det norske navnet.
Beskriv blomsten sitt utseende. Det kan være en hjelp å bruke verktøyet FLOF, som står for form, linje, overflate og farge.
Beskriv hvordan du bør behandle blomsten. Rent vann, næring og rene vaser er alltid viktig. Men skal du snitte rett eller skrått, og hvilken temperatur skal vannet ha? Hvor lenge skal blomsten trekke vann, og hvor kaldt skal den oppbevares? Trenger alle blomster høy luftfuktighet, eller kan noen blomster lett få fuktskade? Hvilke temperaturer trives tropiske blomster best i?
Fiillat
- Varebehandling skjema(DOCX)
Botanisk navn: slekt/art | Norsk navn | Utseende | Varebehandling |
---|---|---|---|
Rosa x hybrida | Rose | Form: hovedform rund, men åpen form. Middels til stor | Fjern alle torner og blader nederst på stilken. Lag et rent skrått podesnitt. |
Anthurium andraeanum | Stor flamingoblomst | Form: Stor, rund form som ender ut i en spiss Linjer: Buet linje som går ut i en spiss. Rett linje i stilken Overflate: glatt og blank, nesten metallisk eller plastisk Farge: grønn, rød, hvit. Finnes også som burgunder mot sort og rød mot rosa | Lag et rent skrått podesnitt med skarp kniv. Sårflaten må være glatt. Ikke klem stilken. Næring i vannet. Trenger ikke å stå på kjøle. |
Tulipa x hybrida | Tulipan | Form: spiss form. Linjer: rett linje i stilk Overflate: glatt. Farge: finnes i mange ulike, ofte sterke farger | Snittes rett over med et rent snitt. Bruk alltid kniv. Ikke klem stilken. Trenger ikke næring i vannet. Oppbevares på kjøle. |