Njuike sisdollui
Bargodoaibma

Bli kjent med en annen matkultur!

I denne oppgaven skal dere bli bedre kjent med en annen matkultur enn deres egen. Velg dere et land eller en kultur dere har lyst til å bli bedre kjent med. Intervju en person fra denne kulturen eller landet, og lag tradisjonelle retter herfra.

Teoretisk del

Del dere inn i grupper og velg en kultur eller et land som dere skal jobbe videre med. Samle alle opplysningene i et dokument som dere kan dele og presentere for hverandre.

  1. Intervju: Finn en person som kommer fra dette landet eller denne kulturen, og spør om du kan få intervjue ham eller henne om mattradisjoner og matkultur. Forbered spørsmålene på forhånd. Dere kan for eksempel spørre om tradisjonelle matretter, drikker eller spesielle råvarer som benyttes.

  2. Søk etter informasjon i bøker eller på internett og finn flere opplysninger om matkulturen dere har valgt.

  3. Finn tradisjonelle oppskrifter fra landet eller kulturen dere har valgt, og velg ut noen som dere har lyst til å lage på kjøkkenet.
  4. Lag bestillingsliste på råvarer eller gå ut og handle. Fordel arbeidsoppgaver og lag arbeidsplan til kjøkkenøkta.
  5. Planlegg bordpynt til et buffébord som passer til kulturen.

Praktisk del

  1. Lag rettene som dere har valgt ut.

  2. Rettene skal presenteres på et buffébordet som dere pynter slik at det får en karakteristisk stil fra kulturen.

  3. Presenter rettene på buffébordet for medelevene deres.

Reflekter

  1. Ble dere bedre kjent med andre matkulturer i denne oppgaven?

  2. Er det stor forskjell på din egen matkultur og matkulturer fra andre land? Hva er eventuelt forskjellene?

  3. Var det noe som overrasket dere da dere hørte om den andre matkulturen?