Spelt
Spelt kan erstatte hvete i alle slags bakverk og matretter, men oppfører seg noe annerledes og tåler blant annet mindre elting.
Markedet tilbyr en rekke ulike speltråvarer og produkter. Noen er krysset med vanlig hvete. Andre er rene speltsorter. På det norske markedet finnes både norskdyrket og importert spelt. Den norskdyrkede spelten er for det aller meste være opprinnelige speltsortene oberkulmer rotkorn og ebner. Importert spelt er oberkulmer rotkorn i tillegg til frankenkorn, som er hvetekrysset spelt.
Spelt finnes som siktet spelt og sammalt spelt. Spelt kan erstatte hvete i alle slags bakverk og matretter. Spelt oppfører seg noe annerledes på grunn av svakere gluten enn hvete, og tåler blant annet mindre elting.
Spelt tillegges en rekke positive helseegenskaper, men det er relativt lite som er vitenskapelig dokumentert. Spelt har trolig noe høyere innhold av vitaminer og mineraler. Spelt har ofte et høyt proteininnhold (gluten) og kan derfor ikke spises av personer med cøliaki.
Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.
Huskelappen
Sesong
Spelt høstes når det er modent, lagres og er å få kjøpt hele året.
Utbredelse
Spelt er en nøysom plante som kan dyrkes i nordlige strøk. Mye spelt dyrkes økologisk.
Med andre ord:
Latin: Triticum spelta
Engelsk: Spelt
Tysk: Dinkel
Fransk: Épeautre