Njuike sisdollui

Fágaávnnas

Produksjon av smør

Smør kan lages av rømme eller av fløte. I denne filmen får du se hvordan man lager smør av rømme ved bruk av en smørkinne. Et tekstsammendrag av filmen er tilgjengelig under.

Tekstsammendrag av filmen

På startplakaten står det "Produksjon av smør, instruksjonsvideo".

Maria Ballhaus, yster ved Sogn Jord- og Hagebruksskule, står ved en maskin og forklarer hvordan man lager smør av rømme. Hun heller rømme fra en bolle oppi ei kinne, som er en større metallbeholder. Beholderen er koplet til ei sveiv. Ballhaus setter et lokk på kinna og begynner å sveive slik at beholderen roterer.

Hun slutter å sveive, åpner lokket og kikker ned i kinna før hun setter lokket på plass og begynner å sveive igjen.

På undersida av kinna er det en kork. Når hun har sveivet ferdig, setter hun en glassbeholder under og åpner korken. Hvit kjernemelk renner ut.

Hun heller resten av innholdet, som nå har en smøraktig farge og konsistens, ned i et stort trau. For å vaske smøret fyller hun i vann og begynner å kna det med en trespade fra side til side i trauet. Etter en stund heller hun vannet ut av trauet og fortsetter bearbeidinga. Bit for bit trekker hun smør fra ene sida av trauet og presser det mot den andre sida for å fjerne det som er igjen av vann. Før hun tilsetter salt, har smøret fått en konsistens som gjør at hun kan elte det med hendene. Smøret fordeles utover bunnen av trauet, og salt strøs over. Deretter eltes det sammen igjen. Til slutt tar Ballhaus en mindre kladd av smøret og presser det ned i ei treform. Hun setter denne inn i et kjøleskap. Når den er ferdig kjølnet, tar hun den ut og tipper den ferdig smørkladden ut på ei fjøl.

På sluttplakaten står det ysteren Maria Ballhaus, fagansvarlig Terje Røssland (Voss vgs.), takk til Sogn Jord- og Hagebruksskule, Økologisk landbruksskole. Produsert av Mediesenteret, Høgskolen i Bergen, 2012.

CC BY-NC-SADán lea/leat čállán Terje Røssland ja Einar Martin Kålen. Vuoigatvuođaguoddi: Høgskolen i Bergen
Maŋemusat ođastuvvon 02/27/2020

Oahppanresurssat

Produksjon av meieriprodukter