Utforsk kraften din!
Gå sammen i grupper på to eller tre elever. Fordel oppgavene mellom gruppene, og la alle smake og se forskjellen på de ulike kraftene etterpå.
Lag to kjeler med kyllingkraft, den ene skal være brun, og den andre skal være lys. Smak på begge kraftene når de har kokt ferdig. Smaker dere noen forskjell? Hvilken kraft synes dere smaker best? Er det noen forskjell på fargen?
Ingredienser
2 kg kyllingskrog (dere kan erstatte 500 g kyllingskrog med kyllingvinger)
2 gulrøtter, grovkuttet
2 purreløk, grovkuttet
1 selleristang, grovkuttet
1 kepaløk, grovkuttet
1 bouquet garni
Framgangsmåte brun kyllingkraft
Forvarm ovnen til 180 grader. Skyll kyllingskrogene under kaldt vann, og ha dem over i en bakke. Sett skrogene i ovnen, og snu dem av og til med ei hullsleiv. Når skrogene er brune, tilsetter dere grønnsakene og lar alt stå i ovnen i 10 minutter til.
Hell fettet av bakken. Ha grønnsakene og kyllingskrogene over i en kjele, tilsett 2 ½ liter kaldt vann og bouquet garni. Skru ned varmen, og la blandinga trekke rett under kokepunktet i tre til fem timer. Skum av ved behov.
Framgangsmåte lys kyllingkraft
Skyll kyllingskrogene under kaldt vann, og ha dem direkte i kjelen. Tilsett grovkuttede grønnsaker og fyll på med vann. Kok opp og skum av. Skru ned varmen, og la blandinga trekke rett under kokepunktet i tre til fem timer.
Lag to kjeler med grønnsakskraft. I den ene kjelen skal dere bruke dobbelt så mye løk og gulrot som i den andre kjelen. Smak på begge kraftene etterpå. Kjenner dere noen forskjeller i smak? Har den ene kraften mer søtsmak enn den andre?
Ingredienser
2 løk
2 gulrøtter
4 fedd hvitløk
0,5 purreløk
0,25 sellerirot
10 pepperkorn
1 laurbærblad
Framgangsmåte
Skyll, skrell og kutt alle grønnsakene i grove biter. Ha alt i en kjele, fyll på med vann til det dekker grønnsakene. Kok opp og la den trekke rett under kokepunktet i cirka en time.
Lag to kjeler med fiskekraft. Den ene skal dere koke på vanlig måte i cirka 25–40 minutter, den andre skal dere la koke mye lenger, to til tre timer. Hva skjer med fiskekraften som har kokt lengst?
Ingredienser
2 kg fiskebein fra hvit fisk
100 g gulrøtter
100 g sellerirot
100 g løk
100 g purreløk
4 timianstilker
4 stk. laurbærblad
10 persillestilker
5 pepperkorn
Framgangsmåte
Kutt beina i mindre biter, og skjær vekk gjellene. Skyll fiskebeina i kaldt vann. Ha beina i en kjele, dekk dem med kaldt vann, og gi det hele et oppkok. Skum av.
Kutt grønnsakene i små biter, og tilsett dem i kraften sammen med krydderet. Kok kraften på svak varme i 25 minutter.
Sil kraften, og avkjøl. Det er viktig at kraften avkjøles raskt. Det kan dere gjøre over isbad eller i dypfryser.
Lag to kjeler med valgfri kraft. I den ene kjelen skal dere bruke vann slik at det så vidt dekker beina, og tilsette litt salt. I den andre kjelen skal dere bruke en større vannmengde, og det skal ikke tilsettes salt. Kok til kraftene er ferdig, sil og smak på begge kraftene. Er det noen forskjeller i smak?
Reduser begge kraftene til halvparten er igjen. Smak på kraftene. Hvordan smaker de?