Njuike sisdollui
Fágaartihkal

Rødkål

Rødkål er en variant av hodekål, som er blant de eldste grønnsakene vi kjenner. Rødkålen egner seg godt for dyrking i et hardt klima som det norske.

Egenskaper og lagring

Rødkål er i slekt med andre kåltyper som savoikål, rosenkål, blomkål og brokkoli, og dessuten med sennep og karse. Som de fleste kålsorter er rødkål en stor knopp som består av tettpakkede blad.

Rødkål har stort sett de samme egenskapene som hodekål; det er fargen som skiller dem. Bladene er rødlilla, og bladnervene og stilken er hvite. Fargen kommer fra et stoff som heter antocyanin. Dette stoffet finnes også i andre kålarter, men i mindre grad. Smaken er karakteristisk og mild.

Rødkål tåler det harde klimaet i Norge og egner seg derfor godt til både dyrking og langtidslagring. Sesongen strekker seg fra august til februar. Rødkål har svært god holdbarhet og tåler langtidslagring under optimale lagringsforhold, mellom 0 og 2 grader.

Bruksområde

Rødkål brukes på samme måte som hodekål: rå og finskåret i alle typer salat, til supper og som tilbehør til middagsretter. Den kan kokes, smørdampes, stekes, syltes, wokkes, fylles og brukes til stuing. Rødkål er dekorativ og setter fin farge i råkostsalat. Rødkål egner seg godt til å lage surkål av, gjerne sammen med epler.

Kvalitetskrav

Rødkål skal ha tett knyttede, tunge hoder med glatte ytterblad. Kålhodet skal være helt og friskt, uten sår og revner. Bladene skal være flekkfrie og ha en frisk farge, og stokken skal være avskåret tett under bladfestet. Kålen skal være fri for jord og insekter.

Næringsinnhold

Rødkål er kalorifattig og inneholder en del vitamin A-og C i tillegg til fiber.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Film om rødkål

Filmen under (2 minutter) viser hvordan rødkål kan tilberedes og serveres sammen med pølse og medisterkake.

Video: Opplysningskontoret for frukt og grønt / CC BY-NC-ND 4.0

Med andre ord

latin: Brassica oleracea var. capitata
engelsk: red cabbage
tysk: Rotkohl
fransk: chou rouge

CC BY-SA 4.0Vuoigatvuođaguoddi: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Maŋemusat ođastuvvon 2020-03-25