Njuike sisdollui
Fágaartihkal

Guava

Guava kommer opprinnelig fra de tropiske områdene av Sør-Amerika, hvor den fortsatt vokser vilt. I dag dyrkes den mange steder i tropene. Guava finnes i mange forskjellige varianter. Den har rund eller pæreforma fasong og er på størrelse med en sitron.

Skallet er blankt og litt ru i overflata, og fargen varierer fra lys grønn til gul. Fruktkjøttet kan være hvitt, lysegult eller rosa. I midten av en guava er det en mengde små, harde frø. Når guava er moden, avgir den en intens aromatisk duft og gir etter for et lett trykk. Smaken er svært søt og aromatisk.

Bruksområde

Guava spises naturell. Skallet er seigt og spises ikke. Guava kan brukes i fruktsalater eller til fyll i kaker. Guava kan også deles opp i biter og serveres på fruktfat sammen med andre eksotiske frukter til dessert.

Næringsinnhold

Guava har et høyt innhold av mineraler som jern og kalium. Frukten er kalorifattig. Guava har et høyt innhold av A-, B- og C-vitaminer, og mest av C-vitamin. Innholdet er fem ganger høyere enn i appelsin. Den er med andre ord en vitaminbombe!

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Kvalitetskrav

Guava skal være hele og uten sår eller støtskader. Når den er tilstrekkelig moden, skal den avgi en søtlig, aromatisk duft.

Lagring

8–12 °C. Holdbarheten er avhengig av hvor frukten er i modningsprosessen. En moden guava har ganske kort holdbarhet. Guava bør ikke lagres for kjølig, da den lett kan få kuldeskader.

CC BY-NC-ND 4.0Vuoigatvuođaguoddi: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Maŋemusat ođastuvvon 2020-04-17