Mangostan
Mangostan høstes moden da den ikke kan modnes frem etter høsting. Frukten er rund, på størrelse med en tomat, og kan også minne om en kaki med sine kronblader på toppen.
Skallet er rødbrunt, ca. 0,5 cm tykt og læraktig. Det hvite fruktkjøttet er delt inn i fra fire til seks båter som kan minne om hvitløkskløfter. Den inneholder vanligvis to til tre steiner og er myk og saftig. Smaken kan beskrives som en blanding av fersken og ananas, samtidig som den er forfriskende syrlig med fyldig sødme.
Mangostan spises naturell. Skallet er hardt og vanskelig å åpne med hendene, og frukten inneholder en bitter saft som kan sette purpuraktige flekker på det hvite fruktkjøttet. Den beste måten å skrelle mangostan på, er å skjære igjennom skallet på midten av frukten uten å skade fruktkjøttet, og så vri de to halvdelene hver sin vei. Deretter kan vi løfte av skallet på den øverste halvdelen. Hvis vi lar det hvite fruktkjøttet ligge igjen i den ene halvdelen, kan den serveres til ost, sammen med andre frukter eller alene som dessert. Fruktkjøttet er lett å ta ut av skallet med skei eller med fingrene.
Mangostan er rik på kalsium og C-vitaminer. Vi spiser likevel så lite av denne frukten at den har liten næringsverdi.
Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.
Skallet skal ha en brunfiolett farge og være fritt for sprekker og mørke eller bløte flekker.
Mangostan oppbevares best mellom 4 og 6 °C. Ved riktig oppbevaring kan den holde seg i flere uker.