Njuike sisdollui
Fágaartihkal

Tamarillo

Tamarillo kalles også for tretomat og kommer opprinnelig fra fjellområdene i Peru. Den vokser i klaser på små trær og er i slekt med både tomat, potet og aubergin. Bruksområdene er likevel som for frukt.

Tamarillo blir dyrket i store deler av Sør-Amerika og spesielt i de tropiske fjellområdene. Seinere er den blitt innført i Afrika, New Zealand og Sørøst-Asia, der den også er blitt veldig populær.

Varianter

Tamarillo er oval og ofte spiss i den ene enden. Frukten er guloransje som går over til rødt når frukten er moden. De modne fruktene kan ha gult eller rødt fruktkjøtt. Tamarillo minner mye om tomat i sin oppbygging, med et saftig, geléaktig fruktkjøtt som inneholder små, mørke frø i midten og et fastere fruktkjøtt nærmest det tynne skallet. Smaken minner noe om vanlig tomat, men er kraftigere og mer syrlig. Skallet og kjøttet nærmest skallet er bittert, og mange foretrekker derfor å skrelle frukten.

Bruksområde

Tamarillo har en kraftig smak, noe som gjør at den kan benyttes både som frukt og grønnsak. Som grønnsak kan den brukes i stedet for tomater i de fleste retter. Den kan stekes og serveres som tilbehør til kjøtt og fisk. Som frukt kan den brukes i fruktsalater eller deles i båter og serveres sammen med ost. Den kan også spises naturell sammen med andre eksotiske frukter til dessert, eller den kan moses og brukes til å smaksette yoghurt, iskrem, saus eller sorbéer.

Næringsinnhold

Tamarillo inneholder A- og C-vitaminer, kalsium og fosfor. Tamarillo er kalorifattig.

Kvalitetskrav

Tamarillo skal være moden og gi lett etter for trykk. Den skal være blank, hel og velforma uten tegn til innskrumping eller uttørking.

Lagring

4–8 °C. Tamarillo har kort holdbarhet og bør oppbevares ved 4 °C. Ved lav temperatur er frukten utsatt for kuldeskader og ved høyere temperatur vil den tape væske og vekt ganske fort.

CC BY-NC-ND 4.0Vuoigatvuođaguoddi: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Maŋemusat ođastuvvon 2020-05-26