Om sosiologi og sosialantropologi på NDLA
Kjerneelementene i læreplanen utgjør hovedemnene i sosiologi og sosialantropologi på NDLA. Underemnene har navn etter de ulike temaene i læreplanen. De er som følger:
Samfunnsvitenskapelig metode og kildebruk
Sosialisering og medborgerskap
Kulturforståelse og interkulturell kompetanse
Sosiale strukturer, aktører og handling
I tillegg har vi et "om faget"-emne der du finner litt om hva sosiologi og sosialantropologi er.
LK20 ble innført i faget fra skolestart 2021. Da kom det inn noen nye begreper. Det gjelder marginalisering og utenforskap, interkulturell kompetanse og bærekraftig utvikling. Urfolk har også fått større plass innen emnet om kulturforståelse.
Samtidig vil du møte begreper som sosialisering og identitet, sosiale avvik, kultur og kulturelt mangfold, lagdeling og klasse, fordeling av goder og arbeidsdeling.
I tillegg til fagartikler har vi ulike typer oppgaver hvor det er mulig å utforske og gå i dybden. Vi har også annet innhold, som undervisningsfilmer, animasjoner og podkaster.
Alle de tre tverrfaglige temaene er sentrale i sosiologi og sosialantropologi, og vi reflekterer det i innholdet på NDLA.
Sosialisering og identitetsdanning og hvordan vi kommuniserer, har sammenheng med folkehelse og livsmestring.
Demokrati og medborgerskap handler om demokratiske verdier og spilleregler i et mangfoldig samfunn, og om hvordan det å være en aktiv medborger kan motvirke utenforskap.
Når det gjelder bærekraftig utvikling, skal vi se på det i sammenheng med sosiale ulikheter. På sidene våre ser vi det i sammenheng med de ulike dimensjonene i FNs bærekraftsmål.
Sosiologi og sosialantropologi tilhører samme faggruppe som sosialkunnskap, samfunnsgeografi og politikk og menneskerettigheter. Tar du to av disse faga over to år, gir dette fordypning i ett programområde. Hvilke av disse faga du kan velge, er avhengig av skolens fagtilbud.