Njuike sisdollui

Bargobihtát ja doaimmat

Hva kan brukeren bestemme?

Pasienter, brukere og pårørende skal bli hørt og verdsatt, og de skal ha tillit til helse- og omsorgstjenestene. Dette er nedfelt i lov om pasient- og brukerrettigheter. Det skal legges stor vekt på medbestemmelse i eget liv.
Lege snakker med et barn som er sammen med sin mor. Foto.
Raba gova ođđa siiddus

Oppgaver

  1. Begge foreldrene til Ina vil gjerne overnatte på sykehuset der Ina skal legges inn for blindtarmoperasjon. Ina er ti år. Hva sier pasient- og brukerrettighetsloven om barn i sykehus?
  2. Hanna er 45 år og har spiseforstyrrelser. Du er helsefagarbeider i jobber i kommunens hjemmetjeneste. En dag du besøker Hanna sier hun at hun ikke har spist på flere dager. Du vil at Hanna skal til legen. Hanna vil ikke dette, hun er redd hun blir lagt inn på sykehus. Hva sier pasient- og brukerrettighetsloven om Hannas rett til å si nei til å bli med til legen?
  3. Adam har fått diagnosen kreft. Han har rett på habilitering nå som han er ferdig med kreftbehandlingen. Som helsefagarbeider på avdelingen der Adam skal være i tre uker, får du vite at han har en individuell plan og en koordinator.

    1. Lag tre spørsmål du vil stille koordinatoren.

    2. Gå i grupper og finn svarene på spørsmålene dere har laget. Presenter for klassen.

Guoskevaš sisdoallu

Brukermedvirkning innebærer at det skal legges stor vekt på hva pasienten eller brukeren ønsker, i utformingen av tjenestetilbudet.

CC BY-SADán lea/leat čállán Hege Nikolaisen.
Maŋemusat ođastuvvon 11/11/2020

Oahppanresurssat

Regelverk og faglig forsvarlighet