Montering UHF-antenne
Hos Norges Televisjon eller Riksnett vil du finne en peker til dekningskart. Ved å klikke deg inn på denne vil du få opplysninger om hvilken sender som gir best signal hos kunden din. Et godt tips er å legge merke til antenneretningen hos nabohus med UHF-antenne.
Kontroller signalstyrken hos kunden din på sidene til Norges televisjon, ntv.no.
I det digitale bakkenettet kan vi bruke UHF-antennene fra det gamle analoge TV-nettet til å ta imot kringkastingssignalene.
Dette er mulig fordi TV-senderne i det digitale nettet sender i samme frekvensområde som det gamle. UHF er en forkortelse for "Ultra High Frequency" eller på norsk: ultrahøye frekvenser. UHF angir et frekvensområde som strekker seg fra 300 MHz til 3,0 GHz. Sendere i det digitale bakkenettet opererer i frekvensområdet 470 MHz–862 MHz.
Det finnes mange typer UHF-antenner. Én av de vanligste er Yagi-antennen som du ser på bildet over. Mottakselementet kalles en dipol. De elektromagnetiske bærebølgene som sendes ut av TV-senderen, fokuseres inn mot mottakselementet (dipol) av direktorene. Jo flere direktorer, jo sterkere signal kommer inn, men samtidig blir antennen mer retningsfølsom. Reflektoren skal sørge for at eventuelle signaler bakfra ikke kommer inn og demper eller forstyrrer de ønskede signalene fra TV-senderen.
De innkommende bærebølgene induserer en ørliten spenning i mottakselementet som via coaxkabelen overfører dette til tuneren. Tuneren demodulerer det mottatte signalet før den sender et bildesignal ut til TV-apparatet via SCART- eller HDMI-kontakten.
NTV er konsesjonsinnehaver og plattformoperatør av det digitale bakkenettet, og på hjemmesidene deres er det en lenke til gode råd for montering av antenne.