Bargobihttá
Bakerens eget språk
Filmen handler om ulike arbeidsmetoder knyttet til baking. Metodene blir demonstrert og forklart med tydelig bruk av begreper.
- utmalingsgrad
- elte
- liggetid
- emne
- oppslag
- raske
- stryke
- snitte
- herteovn
- Hva menes med utmalingsgrad?
- I filmen nevnes siktet hvetemel. Prøv å finne ut hva siktet mel er for noe.
- Hva skjer under elteprosessen?
- Hvilke konsekvenser har det for elteprosessen om du bruker fint eller grovt mel?
- Hvordan kan du sjekke konsistensen på deigen?
- Hva skjer under liggetiden?
- Hva er forskjellen på emne og oppslag?
- Hvorfor er det viktig at emnene veies?
- Forklar begrepet raske.
- Hvilke ingredienser påvirker hevingen?
- Hvorfor er det best å bruke rugmel dersom man skal strø mel over brødet før steiking?
- Hvorfor snittes bakst før steking?
- Hva brukes en herteovn til?
- Varme bakevarer pakkes i papir. Hvorfor?
Guoskevaš sisdoallu
Fágaávdnasat
Hvordan lage en gjærdeig – del 1En gjærdeig består i hovedsak av deigvæske, mel, salt og gjær. Å lage en gjærdeig er en omstendelig prosess som foregår i flere trinn.
Fágaávdnasat
Hvordan lage en gjærdeig – del 2En gjærdeig består i hovedsak av deigvæske, mel, salt og gjær. Å lage en gjærdeig er en omstendelig prosess som foregår i flere trinn.