Årsplan for vg1 restaurant- og matfag
Restaurant- og matfag skal utdanne fagarbeidere som bidrar til å dekke behovet for kompetanse i restaurant- og matbransjen i et samfunn i endring. God kunnskap om bærekraftige produksjonsmetoder, trygg mat og salg av varer og tjenester er en sentral del av faget.
Programfagene skal også bidra til at elevene får god innsikt i ulike matkulturer, hvordan kostholdet påvirker helsa, og hvordan profesjonell matproduksjon setter spor etter seg i samfunnet.
Emnene i restaurant- og matfag har innhold og arbeidsoppgaver som dekker flere eller alle programfagene. Vi håper planen kan være til inspirasjon! Last den gjerne ned og tilpass den til din elevgruppe og ditt miljø.
Det er mulig å trykke på de ulike emnene under fagene, disse inneholder lenker. Lenkene fører deg til fagartikler og oppgaver i det aktuelle emnet på ndla.no. Trykker du på kompetansemålene, vil lenken føre deg til Utdanningsdirektoratets nettsider og kompetansemålene i faget.
Fiillat
NDLA har laget tverrfaglige ressurser som kan være nyttige ved skolestart og gjennom hele året. En av ressursene er Verktøykassa. Her finner du mange fagartikler og oppgaver knyttet til en god skolestart og hvordan skape et trygt og utviklende skolemiljø. Du finner også mange andre gode tips og råd her.
For elever på restaurant- og matfag er det nyttig å øve på framføringer og presentasjoner. De to ressursene 11 kreative tips til framføringer og Presentasjoner er fagstoff og oppgaver som gir elevene innsikt i hva dette er, og mulighet til å øve.
Engelsk, naturfag, matematikk og kroppsøving har kompetansemål som gjør det mulig å samarbeide om ulike prosjekter i løpet av året. Et tips er å gå gjennom kompetansemålene i disse fagene og samarbeide med fellesfaglærere og lage ulike prosjekter som dere kan gjennomføre i alle fagene.