Njuike sisdollui
Fágaartihkal

Bærekraftige produktbeslutninger

Hvordan kan produktutviklere, og vi som forbrukere, bidra til en mer bærekraftig utvikling? Kunnskap om materialer, produksjonsprosesser og redesign er viktig når vi skal ta bærekraftige produktbeslutninger.

Det er viktig å tenke på bærekraft og å ha kunnskap om materialer og produksjonsprosesser for å ta etiske og bærekraftige valg.

Tenk over

Hvordan påvirker dine valg bærekraftig utvikling? Kan du gi noen eksempler?

God kvalitet gjør at produkter holder lenger, og behovet for utskifting blir mindre. Om det er mulig å reparere og vedlikeholde en vare, kan det motvirke en «bruk og kast»-mentalitet.

Redesign

Redesign, også kalt omsøm, er en skapelsesprosess med utgangspunkt i noe som finnes fra før. Både gjenbruk og redesign kan være bærekraftig, i og med at vi ser muligheter i noe som ellers ville ha blitt kastet. Det kan også være holdningsskapende med tanke på hvordan vi behandler ressursene våre.

Mote- og tekstilindustrien som eksempel

Mote- og tekstilindustrien er den nest mest forurensende industrien i verden. De siste 20 årene har klesproduksjonen doblet seg, til over 100 milliarder plagg i året, og det er bare 1 prosent av klærne som blir resirkulert. Ifølge tall fra SIFO har nordmenn i gjennomsnitt 359 plagg i klesskapet. Hvert femte plagg blir sjelden eller aldri brukt, og vi kaster i snitt 23 kilo klær hvert år.

Noe av det vi kan gjøre for å redusere klimaavtrykket vårt, er å kjøpe færre klær og være bevisst på hvilke materialer som er brukt til de plaggene vi kjøper, og på hvordan klærne blir produsert. Det å bruke klærne flere ganger reduserer også klimaavtrykket.

Reparasjon og redesign er viktige virkemidler for å øke levetiden til klær. Ingrid Bergtun er en influenser som er opptatt av bærekraft, søm og redesign av klesplagg. Ingrid er en av medgründerne av Fæbrik, en digital plattform i form av et sykollektiv.

Jeg brenner for å gjøre klesindustrien mer bærekraftig. Det er kult at søm og redesign blir sett og anerkjent som noe mer enn bare en hobby, nemlig et verktøy som kan være med å påvirke miljøet.

Ingrid Bergtun

I en årlig kåring gjort av D2 og Dagens Næringsliv ble Ingrid Bergtun i 2020 nominert som en av 30 ledestjerner basert på FNs bærekraftsmål. Nedenfor kan du se et intervju med Ingrid.

Og her kan du lese et intervju med Ingrid Bergtun.

Tenk etter!

Tekstilindustrien er den nest mest forurensende industrien i verden. Vi forbrukere kaster i snitt 23 kilo klær hvert år. Kan det fortsette slik? Hva tenker du må til for å bedre denne situasjonen?

Produktutvikling, design og bærekraftig utvikling

I filmen nedenfor får vi et innblikk i noen produkters form og funksjon, og i hvor viktig det er å fokusere på bærekraftig utvikling.

Form, funksjon og bærekraftig utvikling. Video. Video: Filmkonsulentene / CC BY-NC-SA 4.0
Kilder

Regine Stokstad. (2020). Fra hobby til lobby. Hentet fra: https://www.dn.no/d2/ledestjerner/ingrid-bergtun/ledestjerner-2020/gjenbruk/fra-hobby-til-lobby/7-1-ypl2mkjxm


Dagens Næringsliv. (2019, 1. juni). Rapport: Klesindustrien har større utslipp enn fly og skip. Hentet fra: https://www.dn.no/miljo/klima-og-miljo/klar/rapport-klesindustrien-har-storre-utslipp-enn-fly-og-skip/2-1-614038