Tilberedning av blåskjell
Blåskjell blir vanligvis dampet og servert naturell eller med ulike typer tilbehør. Den klassiske retten moules frites består av dampede blåskjell servert med pommes frites, aioli eller majones og litt sitron. Blåskjellene egner seg også blant annet til gratinering, i frikasse eller i suppe. De kan dessuten serveres rå, slik som østers.
Blåskjell finnes i store mengder i fjæra, og mange liker å sanke blåskjell selv. De kan plukkes hele året, men er oftest best om høsten og om vinteren til tidlig vår. Husk å sjekke blåskjellvarselet før du plukker!
Vask og rens blåskjellene slik det er beskrevet over.
Finkutt løk og hvitløk.
Fres løk og hvitløk forsiktig i litt olje i en kjele. Tilsett tørr hvitvin, og la alt koke i 1–2 minutter.
Tilsett blåskjellene, og sett på lokk. Kok på sterk varme til blåskjellene åpner seg.
Roter litt på kjelen underveis, slik at alle blåskjellene blir likt dampet. Når blåskjellene har åpnet seg, er de klare.
Dryss over finhakkede urter, og server.
Kraften som er igjen i kjelen, har masse smak og kan serveres sammen med blåskjellene, gjerne tilsatt fløte eller kokosmelk og servert som en suppe.