Njuike sisdollui
Bargobihttá

Arbeidsoppdrag i menylære

Denne oppgaven består av en teoretisk del, der du skal sette opp en treretters selskapsmeny, og en praktisk del, der du skal lage menyen og presentere den.

Hensikt

Målet med oppgaven er at du skal vise at du kan

  • skrive en korrekt meny ved hjelp av menynøkkelen
  • bruke et godt, norsk menyspråk
  • planlegge og tilberede en velsmakende meny
  • presentere en meny

Oppgave

Du jobber som kjøkkensjef på Grand Hotel. Du har fått forespørsel om å lage en treretters selskapsmeny til ei gruppe som skal feire en 50-årsdag. Verten ønsker et forslag til meny som kan passe, og forslag til drikkevarer. Selskapet skal arrangeres i september, og prisnivået er middels.

Teoretisk del

  1. Bruk menynøkkelen, og sett opp et forslag til meny. Sett også opp forslag til drikkevarer som kan passe til menyen. Begrunn valgene dine. Tenk på menyspråket du bruker.
  2. Finn frem oppskrifter, og skriv ei bestillingsliste over varene du trenger. Menyen skal passe til fire personer. Skriv en arbeidsplan.
  3. Hvordan vil du dekke opp til denne menyen? Og hvilken serveringsmåte velger du?

Praktisk del

  1. Du skal dekke bordet i henhold til den oppdekkingen du har valgt, og pynte det slik du selv ønsker. Dette kan du gjerne gjøre dagen før.
  2. Du skal tilberede menyen din og anrette den etter valgt serveringsmåte. Tidspunktet for servering avtaler du med læreren din. Presenter menyen for lærer, medelever og eventuelle gjester.

Vurderingskriterier

Du blir vurdert etter

  • det helhetlige inntrykket av menyen (f.eks. om den passer til anledningen, valg av råvarer, drikkevarer, menyspråk)

  • smaken og konsistensen på maten

  • variasjon i smak, farger og tilberedningsmetoder